Spet predlogi za prepoved prenosnikov v prtljagi

Matej Huš

21. okt 2017 ob 15:01:54

Komajda se je rešil en problem s prenosnimi računalniki na letalih, že se obetajo nove omejitve. Ameriška Zvezna agencija za letalstvo (FAA) predlaga, da Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) prepove vnos prenosnikov na letala v oddani prtljagi. Razlogi so povezani z varnostjo in ne s terorizmom, saj gre to pot za tveganje, da se litij-ionske baterije v prenosnikih vnamejo, pa tega v prtljažnem prostoru nihče ne opazi, dokler ni že prepozno. Vprašanje, kdo bi sploh upal pustiti prenosnik v oddani prtljagi, ni tako zelo neumno, kot se zdi, saj sta ZDA in Velika Britanija marca za krajši čas prepovedali vnos prenosnikov v ročni prtljagi za potnike, ki so potovali iz določenih bližnjevzhodnih in afriških držav. Omejitev so odpravili julija, ko so sporna letališča sprejela strožje varnostne ukrepe na tleh.

FAA je sedaj izvedla deset preizkusov, v katerih so v kovček shranili prenosnik in grelnik, s čimer so simulirali verižno reakcijo v bateriji, zaradi katere bi se baterija pregrela in vnela. Po pričakovanjih so se v takih primerih prenosni računalniki hitro vneli, če pa je bil nanj privezan še šampon v tubi pod tlakom, je celotno zadevo razneslo. Požar se je širil hitreje, kot bi ga bili sposobni protipožarni sistemi na letalu pogasiti. Podobno nevarne so tudi kombinacije z odstranjevalcem laka in razredčilom za dezinfekcijo rok, ki naj bi bili pogosti predmeti v prtljagi; v teh primeri ne pride do eksplozije, se pa požar hitro razširi. Zaradi tega FAA predlaga, da se v oddani prtljagi prepove transport večjih elektronskih naprav. Predlogi se pridružujejo tudi evropska agencija, Airbus, združenje pilotov in združenje proizvajalcev letal, so dodali.

Litij-ionske baterije so od leta 2006 zagrešile ali ključno pomagale pri širjenju požarov na treh tovornih letalih, ki so zaradi tega strmoglavila. Poleg tega FAA dodaja, da večina potnikov elektronske naprave tako ali tako prinese na krov, zato jih prepoved ne bo prizadela. ICAO bo predlogu razpravljal prihodnji teden na kongresu v Montrealu. Če bo predlog sprejet, lahko izda priporočilo, ki je neobvezujoče in ga mora v svoja pravila prenesti vsaka država (ali letalska družba) posebej.