Tesla odpustila več sto ljudi

Matej Huš

15. okt 2017 ob 09:07:11

Tesla je minuli teden odpustila več sto zaposlenih, in sicer po neuradnih ocenah 400-700. Večinoma naj bi šlo za ljudi iz administracije in marketinga, čeprav je med odslovljenimi tudi nekaj inženirjev in delavcev v proizvodnji. Tesla se sicer trenutno spopada z velikimi težavami v proizvodnji, saj njihov najnovejši model Tesla 3 prihaja iz proizvodnih hal veliko počasneje od pričakovanj in napovedi.

Na čakalni listi za prevzem vozil je več kot 450.000 ljudi, ki so vplačali 1000 dolarjev are. Tesla je prednaročila začela pobirati, še preden so avtomobil dejansko začeli proizvajati. Toda sedaj bi morali v četrtletju izdelati okrog 1600 avtomobilov, uspelo pa jim jih je le 260. Po poročanju The Wall Street Journala naj bi nekatere dele novega modela izdelovali kar ročno, kar pa v Tesli zanikajo. Izvršni direktor Elon Musk poudarja, da so še vedno v začetnem stadiju proizvodnje, ko je ta počasna, a naj bi se stvari normalizirale že ta mesec. Normalizirale pomeni, da bodo vozila začela dobavljati rednim kupcem in ne tistim s prednostno pravico, denimo zaposlenim. Končni cilj je proizvodnja 10.000 vozil tedensko. Suzuki, ki ima na primer 15 tisoč zaposlenih, je avgusta proizvedel skoraj 9000 vozil na dan.

Medtem pa je podjetje s 33.000 zaposlenimi odpustilo od 1-2 odstotka ljudi. Kot so pojasnili, je razlog nedoseganje standardov. Tesla je izvedla letne razgovore in ocene, na katerih je ugotovila, katerim sodelavcem se bodo zahvalili za sodelovanje. Kritiki pa Tesli očitajo, da odpuščanja zakamuflira v letne ocene, da se izogne nekaterim pravnim zahtevam ob odpuščanju večjega števila ljudi. V številnih ameriških zveznih državah mora delodajalec večja odpuščanja (več kot 50 ljudi) najaviti tedne vnaprej in jih posebej obrazložiti.