Tudi v Sloveniji preizkušajo rudarjenje v brskalnikih

Matej Huš

27. sep 2017 ob 00:52:20

Ni dolgo trajalo, da so se rudarjenja kriptovalut v brskalnikih prek vtičnika lotili tudi slovenski in hrvaški mediji. Pri nas so zelo omejen preizkus prvi začeli pri Slovenskih novicah, ki spadajo v založniško hišo Delo ČZP d.o.o., na Hrvaškem pa Monitor.hr. Bistvena razlika od ponesrečenih poizkusov The Pirate Baya je v tem, da omenjeni strani obiskovalcem povesta, kaj se bo dogajalo.

Na Slovenskih novicah so včeraj objavili prvi članek, ki ima na spletni strani dodan Coinhive. Gre za knjižnico JavaScript, ki uporabi obiskovalčev procesor za rudarjenje kriptovalute Monero. Na ta način lahko ponudniki vsebin zaslužijo nekaj denarja, s čimer bi lahko financirali svoje strani, namesto da nanje postavljajo oglase ali da za dostop računajo. Slovenske novice svoje avtorske vsebine držijo za plačljivim zidom (paywall) založnika Delo, potem ko so leta 2013 odstopili od neuspešnega Piana, ki je poizkusil združiti več slovenskih tiskanih medijev.

Če je bil Piano neuspeh, ali je lahko rudarjenje kriptovalut v zameno za prebiranje vsebin rešitev digitalnih medijev? Na Slovenskih novicah so v enem dnevu z enim člankom sicer zaslužili precej manj kot za sok, so neuradno povedali, a gre šele za prvi eksperiment. Uporabnike so o tem početju jasno obvestili, a so obvestilo premeteno zapisali šele na konec članka. V trenutni implementaciji niso omejili porabe procesorskega časa, kar pomeni, da ga Coinhive porabi do 100 odstotkov. Kot pravijo, so bili prvi vtisi uporabnikov začudenje, po dodatnih pojasnilih pa mešani. Možnost dostopa do plačljive vsebine v zameno za doniranje procesorskega časa med obiskom očitno ni tako nezaslišana. SI-CERT pa je uredništvo vmes opozoril, da so jim na spletni strani "vdrli", preden je ugotovil, kaj se v resnici dogaja. To je razumljivo, saj Coinhive uporablja tudi številni malware.

Nekaj podobnega je preizkušal tudi hrvaški Monitor.hr, a so od poizkusa hitro odstopili.