Boksarski dvoboj leta z zamudo zaradi težav s spletnim prenosom

Matej Huš

27. avg 2017 ob 14:02:18

Danes zgodaj zjutraj se je v Las Vegasu odvijal boksarski dvoboj leta, v katerem sta se pomerila Floyd Mayweather in Conor McGregor. Na dogodku se je obrnilo veliko denarja, kdor si ga je želel ogledati, pa je moral globoko seči v žep. Ogled pred televizije ali interneta je bil namreč v ZDA mogoč le s plačilom (pay-per-view) 100 dolarjev, skupno pa naj bi zbrali več kot milijardo dolarjev. Naval je bil tako velik, da ga strežniki niso zmogli, zato si številni kupci niso mogli ogledati dvoboja. Ta se je prav zaradi tehničnih težav s streamingom začel z enourno zamudo. To je eden največjih tehničnih spodrsljajev na velikih športnih dogodkih.

Da je za ogled dvoboja prek spleta vladalo veliko zanimanje, je bilo jasno že pred dvobojem. Več deset spletnih strani, ki so napovedovale, da si bo na njih mogoče zastonj ali bistveno ceneje ogledati dvoboj, je še pred dvobojem dobilo sodno odredbo, da tega ne smejo storiti. Showtime je že minuli teden vložil tožbo, v kateri je od strani zahteval, da nemudoma nehajo oglaševati ogled dvoboja. Ker se to ni zgodilo, je sodišče izdalo začasno odredbo.

Toda uradna spletna stran ufc.tv, kjer si je bilo dvoboj mogoče proti plačilu 100 dolarjev ogledati, ni zmogla navala. Dvoboj so zato preložili za eno uro, a vseh težav niso uspeli odpraviti, saj so se nekateri gledalci vseeno pritoževali, da dvoboja ne morejo normalno spremljati. Težave so si ljudje reševali po svoje, nekateri, ki so imeli možnost dostopa do streama, so ga predvajali dalje s programi, kot je Twitterjev Periscope. Težav pa niso imeli le s spletnim predvajanjem, temveč tudi s klasičnim pay-per-view na televiziji.