Samsungov voditelj obsojen na pet let zapora

Matej Huš

26. avg 2017 ob 02:52:38

Vršilec dolžnosti direktorja Samsunga Lee Jae-yong je bil obsojen na petletno zaporno kazen zaradi korupcije, poneverbe, prikrivanja in krivega pričanja. Tretji najbogatejši Južnokorejec, sin in dedič Samsungovega lastnika in izvršnega direktorja Leeja Kun-heeja ter prijatelj zaradi korupcije odstavljene južnokorejske predsednice se bo na odločitev sodišča sicer pritožil, so povedali njegovi odvetniki. Poleg Lee Jae-yonga je bil na štiri leta zaporne kazni obsojen tudi njegov mentor in vodja službe za korporativno strategijo Choi Gee-sung. Choi je imel v Samsungu najvišjo funkcijo, ki jo lahko zasede človek, ki ni del družine ustanoviteljev Lee, in je s svojo držo in delovno etiko veljal za zgled Samsungovim zaposlenim. Choi je februarja odstopil zaradi korupcijskega škandala, zaposleni pa so bili nad razkritji presenečeni.

Korupcijski škandali v Samsungu niso nič novega, saj se je vanje zapletel že Lee Kun-hee, ki je bil predsednik Samsunga med leti 1987-2008, zaradi česar je moral odstopiti. Ko ga je južnokorejski predsednik leta 2010 pomilostil, se je vrnil na čelo Samsunga, kjer je ostal do danes. Od leta 2014, ko ga je zadela kap, podjetje sicer vodi njegov sin Lee Jae-yong. Prav njega so spoznali za krivega v korupcijski zgodbi, ki vključuje tudi odstavljeno južnokorejsko predsednico Park Geun-hye in njeno tesno prijateljico Choi Soon-sil. Lee je neprofitni organizaciji, ki jo je vodila Choi Soon-sil, nakazoval milijonske zneske. Tožilstvo je uspelo dokazati, da je bilo sedem milijonov dolarjev zagotovo podkupnin. Denar je poniknil med Choijevo in predsednico, Samsung pa si je od tega obetal koristi pri odobritvah združitve dveh Samsungovih podjetij, s katerimi je Lee želel konsolidirati svoj nadzor nad Samsungom. Združitev je bila odvisna od nacionalnega pokojninskega sklada v državnem upravljanju, ki je naposled združitev potrdil.

Lee se bo zoper razsodbo pritožil. Tožilstvo je zahtevalo 12 let zapora, petletna zaporna kazen pa pomeni, da je ni mogoče spremeniti v pogojno. Meja je namreč triletna zaporna kazen, zato so vodje korejskih konglomeratov po pravilu dobivali triletne zaporne kazni oziroma petletno preizkusno dobo. Petletna zaporna kazen kaže, da se je ta trend končal. Sodni proces proti nekdanji južnokorejski predsednici pa še traja, obsodbe Samsungovih vodilnih menedžerjev pa bodo gotovo vplivale na njegov razplet. Parkovi grozi dosmrtni zapor. Konkretni primer zoper Samsungove vodilne pa se bo bržkone razpletel na vrhovnem sodišču prihodnje leto.