Sony in IBM na tračno enoto stlačila 330 TB podatkov

Matej Huš

3. avg 2017 ob 00:28:12

IBM-ovi in Sonyjevi raziskovalci so postavili rekord v hranjenju podatkov, saj so na magnetni trak v majhni kaseti zapisali 330 TB podatkov. S tem so dosegli gostoto zapisa 201 gigabita na kvadratni palec. To je precej več od trenutno komercialno dostopnih tračnih enot, ki shranijo do 15 TB, ali diskov, ki gredo do 60 TB v primeru SSD-jev in 12 TB pri klasičnih. Za dosego rekorda sta si Sony in IBM delo razdelila - Sony je izdelal enoto z magnetnim trakom zadostne ločljivosti, IBM pa je bi zadolžen za pripravo bralnih glav in tehnologije za obdelavo signala. Rezultat je impresiven.

Tračne enote so ene najstarejših nosilcev podatkov, saj so z nami že več kot 60 let. Začele so se s takrat gromozansko kapaciteto 2 MB, danes pa rutinsko shranjujejo milijonkrat več podatkov. Zlasti primerne so za razne arhive, kamor se podatki shranjujejo, potem pa se do njih dostopi zelo zelo redko, saj so še vedno počasne. Ker enote načeloma niso nikamor priključene, razen ko nanje zapisujemo podatke, so precej odporne tudi na izsiljevalske viruse, ki dandanes veselo zašifrirajo vse varnostne kopije, ki so dostopne (online).

Nova tračna enota ima dvoje novosti. Izboljšan sloj z mazivom, ki poskrbi za gladek tek, ter nov magnetni sloj. Tega na trak niso nanesli v tekoči obliki, kot je to običaj pri poceni komercialnih enotah, temveč s tehnologijo, ki jo proizvajalci diskov že dlje časa uporabljajo za nanos magnetnih zrnc. Nanos je tako debel le nekaj nanometrov in ne več sto, kot je na traku običaj. Podrobnosti o bralni glavi in mazivu pa Sony in IBM še skrivata, zato tudi v članku ne najdemo vseh informacij.