Kar gre gor, mora tudi dol: ether

Matej Huš

12. jul 2017 ob 09:25:51

Kriptovaluta ether, ki predstavlja enoto vrednosti v projektu tehnologije veriženja blokov (blockchain) Ethereum, je v zadnjih dveh dneh izgubila 20 odstotkov vrednosti. Kljub popoldanskemu okrevanju za nekaj odstotkov, se na trgu že pojavljajo opozorila, da se je balon dokončno prebodel in da bo v prihodnosti cena še padala. Ether izgublja vrednost že mesec dni, saj je 13. junija dosegel vrh pri tik pod 400 dolarji, danes pa je njegova vrednost med 190 in 200 dolarji. Druga, še popularnejša kriptovaluta bitcoin, je od vrha v začetku junija izgubila skoraj četrtino vrednosti.

Še pred nedavnimi izgubami so kriptovalute še izdatneje pridobivale. Ether je leto začel pri osmih dolarjih, maja pa se je začela eksplozivna rast s 50 dolarjev na 400 dolarjev. To je prvi velik cikel rasti in padca za ether, medtem ko je nekoliko starejši bitcoin že preživel podobne ekstreme. Prvi balon je doživel decembra 2013, ko je vrednost v dveh mesecih zrasla za petkrat, potem pa hitro izgubila polovico, nato pa nadaljevala izgube in dobro leto životarila pri četrtini nekdanjega vrha. Junija letos je bitcoin rekord iz leta 2013 presegel za trikrat, sedaj pa je spet na poti navzdol.

Medtem ko na valutnih trgih sprememba tečajev za 20 odstotkov pomeni tektonske premike, na borzah pa takšne padce pospremijo komentarji o zlomu, je trg kriptovalut bistveno volatilnejši. Velika nihanja niso tako redka, zato tudi tokratna izgube vrednosti trgi spremljajo zadržano. Obseg trgovanja (število poslov) z ethrom je manjši kot je bil pri poti navzgor, kar kaže, da še ni prišlo do popolne razprodaje.

Razlogov, zakaj se je ether prekucnil za polovico, je več, težko pa je pokazati na enega. Trgi so nepredvidljivi in padec vrednosti dobrine, katere vrednost se je eksponentno povečevala, lahko sproži kakršnakoli malenkost, ki potem sproži povratno zanko. Med fundamentalnimi razlogi pa se skriva veliko število ICO (Initial Coin Offerings), s katerimi so se financirali števili projekti in ki morajo svoje kriptokovance na koncu tudi prodati. Padec vrednosti ethra bo imel posledice tudi za trg grafičnih kartic, ki so bile še vedno povsem primerne za donosno rudarjenje (pri bitcoinu to ne velja več), zato so bili nekateri modeli razprodani. Zlasti primerne so (bile) AMD Radeon RX 470/480 in Radeon RX 570/580, zaradi hudega povpraševanja pa so bile v Evropi celo težave z dostavo.