WannaCry še ni mrtev, težave v Hondi

Matej Huš

22. jun 2017 ob 23:28:49

Pričakovali bi, da je izsiljevalski virus WannaCry, ki je pustošil minuli mesec, v celoti pod nadzorom, pa se to še ni zgodilo. Čeprav so popravki za prizadete operacijske sisteme nared že več mesecev in je virus dodobra raziskana in dokumentirana, pa tudi širši javnosti poznana nadloga, je ta teden ohromil eno Hondino tovarno. Ta teden so morali za en dan ustaviti tovarno Sayama blizu Tokia, ker je WannaCry okužil več starejših računalnikov. Izpad proizvodnje ocenjujejo na 1000 vozil. Okužba in ustavitev tovarne sta se zgodili v ponedeljek, so povedali v Hondi, dan pozneje pa so proizvodnjo spet uspeli zagnati. Ostale Hondine tovarne niso bile prizadete in so proizvajale normalno.

Čeprav se je širjenje virusa po začetnem opustošenju pretekli mesec zelo upočasnilo, strokovnjaki opozarjajo, da se lahko kadarkoli pojavijo novi sevi virusa, ki bodo še nevarnejši. Spomnimo, da je bil WannaCry precej primitivna varianta virusa. Čeprav še vedno učinkovito uničujoč, a so pisci storili nekaj napak, kar nekateri strokovnjaki pojasnjujejo s teorijo, da gre za pobeglo delovno inačico virusa. To je eden izmed razlogov, da ga je bilo laže ustaviti in da pisci - katerih identiteta je še neznana, čeprav ZDA obtožujejo Severno Korejo, a po drugi strani virus uporablja ranljivosti, ki jih je na splet naplavil vdor v ameriško NSA - zbrane odkupnine še niso uspeli unovčiti. Vsi bitcoini so namreč enostavno izsledljivi.

Honda seveda ni edini proizvajalec avtomobilov, ki ga je prizadel WannaCry. Minuli mesec sta bila tarči tudi Renaulta in Nissan (pri nas pa Revoz), zaradi česar so stale tovarne v Veliki Britaniji, Franciji, Romuniji, Indiji, na Japonskem in tudi v Sloveniji. Skupno je WannaCry poizkusil okužiti več kot 60 milijonov računalnikov v 150 državah, je pretekli teden pred ameriškim kongresom povedal izvršni direktor Kryptos Logica.