Honda zaradi hekerskega napada začasno ustavila proizvodnjo

Matej Huš

10. jun 2020 ob 23:07:32

Japonski proizvajalec vozil Honda je bil v začetku tedna žrtev hekerskega napada, zaradi česar so za en dan celo ustavili proizvodnjo in nekaj zaposlenih poslali na izredni dopust. V podjetju so incident potrdili in dejali, da posledice že odpravljajo. Proizvodnja se je po torkovi zaustavitvi danes že nadaljevala.

Napad se je zgodil v ponedeljek zjutraj v Tokiu in se je kmalu razširil po informacijskem sistemu podjetja. Proizvodnjo so prekinili v Ohiu v ZDA, v Turčiji, Indiji in Južni Afriki, je dejal tiskovni predstavnik Hidenori Takeyasu. Na Japonskem naj bi proizvodnja tekla normalno. Kaj je povzročilo vdor, uradno ni znano. Vdor približno sovpada s širjenjem izsiljevalske programske opreme Ekans, ki je glavni osumljenec, ker se je v bazi VirusTotala pojavil prijavljeni vzorec Ekansa iz omrežja mds.honda.com. Pregled je pokazal, da je konkretna verzija napisana tako, da poizkusi dostopiti do mds.honda.com in če to ni možno (to je interni strežnik), ne zašifrira nobenih datotek, temveč se izključi. To pomeni, da nekdo ciljal prav Hondo. Virus preverja tudi IP-naslov, ki kaže na naslov unspec170108.amerhonda.com.

Honda je pred tremi leti bolehala za virusom WannaCry, ki je tedaj okužil več kot 150 različnih podjetij po vsem svetu. To pot je bil napad precej bolj usmerjen. V podjetju sicer zatrjujejo, da virus ni v internet odplaknil nobenih osebnih podatkov. Prizadet je bil sistem za preverjanje avtomobilov in registracijo delov pred odpremo. Vpliv na poslovanje naj bi bil minimalen, so še potrdili iz podjetja.