Amazon bo nudil pomerjanje oblek

Matej Huš

21. jun 2017 ob 10:45:11

Oblačila so ena izmed vrst izdelkov, ki jih je prek interneta nehvaležno kupovati, zato večina ponje še vedno zavije v klasične trgovine. Standardizirane kose sicer lahko pomerimo v trgovini in jih potem (ceneje) naročimo prek spleta, v splošnem pa to ne gre. Da bi prodrl še na ta trg, je Amazon uvedel program Prime Wardrobe, ki omogoča pomerjanje oblačil in njihovo vračilo.

Vračilo oblačil, ki nam niso prav, sicer ni nič novega, saj to ponuja že večina trgovcev. Toda Amazon je program še dodelal. V programu Prime Wardrobe lahko naročimo od tri do 15 izdelkov, ne da bi jih v resnici kupili. Potem jih prejmemo na dom, kjer jih lahko pomerimo, in vrnemo tiste, ki nam niso prav. Šele v tem trenutku nam Amazon zaračuna tisto, česar nismo vrnili. Da pa ljudje ne bi preveč na pamet naročali, nudi Amazon popust. Kdor obdrži tri ali štiri izdelke (torej jih kupi), prejme nanje 10 odstotkov popusta. Kdor jih izbere pet ali več, dobi nanje 20 odstotkov popusta. Poštnina je v obe smeri brezplačna, jo pa seveda plačamo s 100 dolarji letne naročnine na Amazon Prime. V ZDA, pri nas še ne.

Amazon postaja čedalje bolj trgovina, kjer je mogoče kupiti vse. Navsezadnje je pred dnevi Amazon sporočil, da bo kupil tudi verigo Whole Foods, ki prodaja hrano. Ne pozabimo, da je izvršni direktor Jeff Bezos pred desetimi leti rekel, da mora Amazon začeti prodajati hrano in oblačila, če želi postati 200 milijard dolarjev vredno podjetje. To vrednost je že presegel, hrano pa bo začel prodajati zdaj zdaj.