Lažne aplikacije na App Storu prinašajo mastne denarje

Matej Huš

13. jun 2017 ob 21:28:29

Eden izmed načinov kako zaslužiti veliko denarja z mobilnimi aplikacijami, je napisati izvrstno aplikacijo, ki jo ljudje množično kupujejo. Izkaže pa se, da je mogoče veliko zaslužiti tudi z lažnimi aplikacijami, ki ne počno ničesar, razen da nič hudega slutečim in neveščim uporabnikom praznijo račun. Čeprav Apple bojda skrbno preverja aplikacije, ki jih spusti v svoj App Store, je že na 10. mestu najbolj dobičkonosnih aplikacij v kategoriji Storilnost lažna aplikacija, ki piscu nosi okrog 80.000 dolarjev mesečno.

Pregled, ki ga je opravil Johnny Lin, je pokazal, da to ni osamljen primer. Najuspešnejša je sicer aplikacij s čudnim imenom Mobile protection :Clean & Security VPN, ki po namestitvi uporabniku ponudi še "preizkusno" verzijo protivirusnega programa, ki stane 100 dolarjev na teden.

Nadaljnja preiskava je pokazala, da je takih primerov še več. Sumljivih aplikacij, ki ne počno ničesar, kar mrgoli. To je zelo nenavadno, saj Apple aplikacije običajno precej strogo premotri, preden jim dovoli pot v App Store. Čeprav Apple si od prihodkov aplikacij vzame 30 odstotkov, to gotovo ni razlog, saj ima Apple več kot dovolj denarja in se mu res ni treba zanašati na tovrstne trike.

Odveč je poudarjati, da če najdemo take lažne aplikacije na domnevno najstrože reguliranem Applovem App Storu, je situacija enako slaba tudi v Googlovi in ostalih tržnicah z aplikacijami. Vse te ciljajo ne neosveščene uporabnike. Že če uspejo ukaniti manj kot odstotek ljudi, ki si jo namestijo, lahko spričo astronomskih cen ustvarjajo visoke dobičke.