EU želi lažji dostop do podatkov na evropskih strežnikih

Matej Huš

9. jun 2017 ob 08:06:37

Če so teroristični napadi za koga kakor naročeni, so zagotovo za oblasti, kadar potrebujejo izgovor za kratenje pravic in krčenje svoboščin. Zadnji napadi v Veliki Britaniji in Franciji so tako Evropsko komisijo spodbodli, da je začela pripravljati zakonske možnosti za hitrejši in lažji dostop do osebnih podatkov, ki jih imajo podjetja shranjene na strežnikih v EU.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourová je na včerajšnjem srečanju ministrov v Luksemburgu predstavila več možnosti za pospešitev dostopa do podatkov. Eden izmed njih predvideva neposredni zajem podatkov na strežnikih, ki jih imajo za svoje oblačne storitve ameriška podjetja v Evropi. Tiskovni predstavnik Christian Wiga je potrdil, da je Jourová predstavila tri možnosti, Komisija pa bo sedaj po razpravi z ministri pripravila osnutek zakonodaje, ki bi to udejanjil.

Prva možnost bo pravica države, da podatke zahteva neposredno od ponudnika IT storitev v drugi državi brez vpletanja te druge države. Druga možnost je zakonsko obvezati podjetja, da podatke izročijo drugi državi, če ta od njih to zahteva po uradni poti. Tretja možnost je neposreden dostop do strežnikov v oblaku. Ob tem poudarja, da gre za možnost, ki bi jo bilo moč uporabiti le v izrednih situacijah, zakonodaja pa da bo vključevala varovalke, ki bodo zagotavljale, da je vsaka zahteva nujna in predstavlja sorazmeren ukrep. Komisija bo osnutek nove zakonodaje pripravila do konca leta. Tedaj bo znanega več, tudi obseg podatkov - ali zgolj prometni podatki ali pa nemara celo vsebina komunikacij.

Seveda pa šifriranje vse te težave rešuje. Če na primer uporabljamo Signal, do podatkov nihče ne more, ker jih preprosto ni nikjer drugje kakor na telefonih sodelujočih v pogovoru. Mimogrede, Microsoft je lani v ZDA dosegel veliko zmago, ko je sodišče razsodilo, da do podatkov na Irskem ameriška policija nima dostopa brez sodelovanja irske policije in uradnih irskih postopkov. V EU pa bi sedaj želeli kakšno bližnjico.