Srbi nad hobotnico Marka Zuckerberga in njegovih stricev iz ozadja

Iztok Hočevar

1. jun 2017 ob 07:57:56

Če bi bil Facebook država, bi bil večji tudi od Kitajske. Ameriško tehnološko podjetje ima danes dve milijardi uporabnikov, več kot 300 petabajtov podatkov in je le lani zabeležilo za slabih 30 milijard dolarjev prihodkov. "Vsi uporabniki Facebooka, ki na platformo nalagamo svoje fotografije, komentiramo objave drugih … pravzaprav na nek način delamo za Facebook. Zato je zelo problematično, da pravzaprav ne vemo, kaj se dogaja znotraj podjetja,", je motivacijo za svoje delo za BBC komentiral Srb Vladan Joler, ki s svojim podjetjem iz Beograda Share Lab analizira ozadje Facebooka.

Joler si je s svojo ekipo že pred leti zadal nalogo, da bo ugotovil, kako podatki prihajajo v svet Facebooka, kaj se z njimi zgodi znotraj platforme, in kaj se z njimi dogaja, ko zapustijo Facebook. “Beležili in analizirali smo vse. Od tega, kaj uporabniki iščejo, všečkajo, kakšne fotografije delijo, kdo so njihovi prijatelji. Seveda smo vključili tudi vse podatke, ki jih FB aplikacije zbirajo na naših pametnih napravah. Torej, na katerih wi-fi omrežjih ste bili, kateri pametni telefon imate, kako pogosto ga uporabljate … vse,” pojasnjuje Joler. Vendar to ni bilo dovolj, zato so se osredotočili še na podatke podjetij, ki jih je Facebook prevzel. Kmalu pa so zbrane podatke pričeli povezovati tudi z drugimi digitalnimi bazami, kot je recimo LinkedIn. V zadnjih letih so pričeli uporabljati tudi analitična orodja drugih razvijalcev in v začetku letošnjega maja so javnosti predstavili do sedaj najbolj izčrpno analizo Facebooka.

Silicijevi sultani
Jolerjevo ekipo sta zanimala predvsem politična moč vodstva Facebooka in socialna struktura podjetja. Analizo politične moči, vpetosti v ekosistem in v industrijo so pri podjetju pričeli z Markom Zuckerbergom (glej sliko Vodstvo Facebooka). Kot je pokazala analiza, ima vodstvo podjetja prek svojim socialnih povezav dostop tako do Bele hiše (recimo Peter Thiel je podpornik Donlada Trumpa in ima neposreden dostop do predsednika ZDA, med strankami njegovih podjetij pa najdemo skoraj vse državne agencije) kot do skoraj vseh večjih podjetij v ZDA (recimo COO FB Sheryl Sandberg je bila v preteklosti v upravi Starbucksua, pred tem pa je delala tudi na ameriškem finančnem ministrstvu). Če vodstvo Facebooka razširimo tudi na nadzornike podjetja in srednji menedžment, se na seznamu najdejo tako nekdanji vplivni bančniki, člani kabinetov nekdanjih predsednikov ZDA in celo nekdanji vplivni demokratski politiki.

Joler sicer poudarja, da v vsem navedenem ni (vsaj formalno) nič spornega. Poudarja pa, da Facebook zagotovo ne bi bil danes tako vpliven in uspešen, če ne bi izkoriščal političnih in drugih poznanstev svojih sodelavcev in partnerjev.