Kaj naj policija stori z napačno parkiranim samovozečim vozilom

Iztok Hočevar

5. maj 2017 ob 09:46:54

V San Franciscu poteka vroča debata o regulaciji testnih voženj samovozečih vozil, ki bodo letos v tisočih napadli ameriške ceste. Na eni strani debate so podjetja oziroma proizvajalci teh vozil, ki seveda želijo zmanjšati regulacijo.

Gre za denar

Uber se tako bori za pravico, da lahko strankam zaračunava tudi testne vožnje. Predlog regulacije namreč zahteva, da so vse testne vožnje brezplačne.

Elona Muska pa najbolj moti prepoved prodaje navadnih vozil, ki so bila prej samovozeča. Vsa Teslina vozila imajo namreč potrebne strojne komponente za samostojno krmiljenje po cestah. In Tesla bo prve teste delal seveda s svojimi vozili, katerim pa bo dodal potrebno programsko rešitev. Po odstranitvi le-te bo vozilo spet postalo navado, vendar ga podjetje po sedanjem predlogu ne bo moglo prodati naprej.

Možje v modrem

Veliko bolj zanimiva pa so vprašanja in zahteve samih regulatorjev. Agencija za javni potniški promet San Francisca tako zahteva popolno transparentnost podatkov, ki jih bodo zbirala samovozeča vozila. Vendar ne le v primerih prometnih nesreč, ampak ves čas. In policisti bi do teh podatkov lahko dostopali brez naloga. Direktor agencije Tilly Chang je tako zapisal:

»Poleg definiranja odnosov in komunikacije glede prometnih nesreč, moramo tudi definirati, kako bodo policisti in drugi predstavniki organov pregona komunicirali z vozili v prekrškovnih primerih. Torej recimo napačno parkiranje ali vožnja čez rdečo luč na semaforju.«

Tako bo kot kaže v bližnji prihodnosti sledilna naprava poleg vašega telefona postalo tudi vaše vozilo.