Netflix gre po novo milijardo

Matej Huš

24. apr 2017 ob 21:18:58

Netflix je sporočil, da bo z dolžniškim financiranjem zbral dodatno milijardo evrov, ki jo bo porabil za "splošne poslovne namene". Zapisali so, da bodo sredstva zbrali predvsem v tujini (torej izven ZDA), njihov tiskovni predstavnik pa je v pojasnilu dodal, da so globalno podjetje in da so obrestne mere v Evropi ta hip zelo privlačne. Z drugimi besedami, Netflix bo očitno bodisi najel sindicirano posojilo v Evropi bodisi izdal obveznice.

Trenutno sodi Netflix med manj zadolžena podjetja, saj ima razmerje med dolžniškimi sredstvi in lastnim kapitalom okrog 10 odstotkov, kar je zelo ugodno. V prvem letošnjem četrtletju so za obresti odšteli 46,7 milijona dolarjev, kar je ob prihodkih 2,67 milijarde evrov povsem znosno. Nazadnje so dolžniški kapital zbirali lani oktobra, in sicer 800 milijonov dolarjev, ter februarja 2015, in sicer 1,5 milijarde dolarjev.

Netflix želi z zbranim denarjem okrepiti lastno produkcijo. Letos bodo zanjo porabili več kot milijard dolarjev. Tudi za letos načrtujejo negativni denarni tok v višini okrog dve milijardi dolarjev. Ustvariti želijo tisoč ur originalne produkcije, od tega 20 novih serij in 30 filmov. Med filmi denimo omenimo znanstveno fantastiko The Discovery in prihajajoč War Machine. Med serijami pa so najbolj priljubljene Orange Is the New Black, Narcos, Master of None itd.

Toda vse skupaj podjetju ne bo pomagalo, če originalne serije ne bodo na dolgi rok pridobile veliko novih naročnikov. Za zdaj se to še ni zgodilo.