Netflixu bežijo ameriški gledalci, drugod počasnejša rast novih

Dare Hriberšek

18. jul 2019 ob 12:43:59

Popularni pretočni storitvi s TV vsebinami je v drugem četrtletju prvič v zgodovini upadlo število ameriških naročnikov. Še več, opaziti je tudi trend zaustavljanja rasti naročnikov drugod po svetu. Sicer je podjetje v tem času globalno pridobilo 2,83 milijona novih gledalcev, a v poročilu vlagateljem so se lahko pohvalili le s številko 2,7 milijona, 130.000 manjkajočih pa naj bi predstavljali Američani, ki so pogodbe prekinili. Takoj po objavi rezultatov je Netflixova delnica zdrsnila navzdol za približno desetino svoje vrednosti.

Ugibanja o razlogih za zdaj ostajajo ugibanja, a najverjetneje gre za posledico zadnje podražitve v ZDA, ki je ceno najbolj priljubljenega paketa dvignila z 10,99 na 12,99 dolarja. Kljub temu v podjetju niso pričakovali ta močnega negativnega odziva. Podobno so očitno preveč optimistično napovedovali, da se bo v Q2 število njihovih globalnih uporabnikov povzpelo za 5 milijonov, a se je izkazalo, da se je rast novih pristopnikov upočasnila precej bolj od njihovih načrtov. Drugi razlog stagnacije bi bila lahko konkurenca, a ta je obstajala še doslej, večina potencialnih novih konkurentov (Apple, Disney) pa je svoj prihod za zdaj samo napovedala, ne pa tudi že začela z dejanskim oddajanjem. Ko se bo to zgodilo, bo kriza Netflixa še za odtenek globlja, Disney bo namreč svoj mesečni paket zaračunal po 6,99 dolarja.

Vsemu navkljub je vodstvo Netflixa optimistično, nadejajo se, da bodo tekom poletja v svojo bazo naročnikov dodali 7 milijonov novih. Lani v tem obdobju so jih, za primerjavo, prepričali samo 6,1 milijona. Ta pozitivna naravnanost utegne izvirati iz dejstva, da bo Netflix v naslednjih tednih v Indiji zagnal za tamkajšnji trg prilagojeno zgolj mobilno različico, po seveda precej ugodnejši ceni.

Na kratko še o finančnih rezultatih drugega letošnjega kvartala: prihodki so glede na enako lansko obdobje s 3,91 narasli na 4,92 milijarde dolarjev. Je pa podjetju s 384 na 270 milijonov upadel čisti dobiček.