Zuckerberg prihodnost Facebooka vidi predvsem v VR in AR

Iztok Hočevar

19. apr 2017 ob 11:02:47

Obogatena resničnost v kamerah, chatboti in Facebook kot svet navidezne resničnosti. To so glavne novosti v svetu modrega velikana, ki jih je podjetje včeraj predstavilo na konferenci za razvijalce rešitev za Facebookov ekosistem. Glavni nagovor na konferenci je imel CEO podjetja Mark Zuckerberg, ki je večino časa porabil za predstavitev platforme za obogateno resničnost. Zelo na hitro pa je komentiral tudi najnovejši primer umora v živo prek Facebooka, ki v zadnjih dneh pretresa ZDA (podobnosti s slovensko zgodbo so pač le naključne). Vendar tudi tokrat je bila očitno v ospredju predvsem tehnologija. In kakšne bombončke je pripravil Facebook?

Obogatena resničnost oziroma kaj še nismo skopirali od Snapa
Facebook svoj skok v svet obogatene resničnosti vidi v filtrih za fotografije. Zato je predstavil platformo za zunanje razvijalce teh filtrov, na katere Facebook polaga upe. Zuckerberg namreč računa, da bo prav velika izbira rešitev pritegnila uporabnike iz drugih alternativnih aplikacij. Vendar so filtri za kamere šele začetek – naslednji korak je razvoj pametnih očal in implantacija AR v njih.

Družabna virtualna resničnost - Facebook Spaces
Že napovedana rešitev Spaces je že v beta fazi testiranja. Gre za produkt iz sveta virtualne resničnosti, ki temelji na Oculus riftu. Uporabnik bo lahko prek Spaces ustvaril virtualni profil in se srečeval s svojimi FB prijatelji v virtualnem svetu. Facebook s Spaces želi predvsem premakniti svet virtualne resničnosti v skupinsko aktivnost. Seveda pa modri velikan želi ustvariti velik VR ekosistem in zato je za zunanje razvijalce pripravil platformo za razvoj aplikacij React VR. Ta temelji na JavaScriptu, uporablja pa tehnologije kot sta WebGL in WebVR.

Kako najti bote
Chatboti postaja prej pravilo kot izjema in na Facebookovi platformi jih obstaja že več deset tisoč. Vendar, je končno priznal tudi Facebook, je bote zelo težko najti. Zato bo Messenger dobil (med drugim) dve posodobitvi za odpravo tega problema: funkcijo Discovery (ta vam bo sama predlagala katere bote dodati) in čitalec QR kod. S pomočjo teh bodo lahko podjetja lažje pripeljala svoje stranke do botov.
Messenger je sicer dobil še kar nekaj posodobitev, kot je recimo možnost naročila dostave hrane.

Manjši bombončki
Novosti v svetu Facebooka je sicer še veliko. Instagram ima sedaj tudi off-line funkcijo, skoraj na novo so modri inženirji spisali React, analitika je postala bolj pametna in platforma WorkPlace postaja resna alternativa uveljavljenim igralcem.
Facebook sicer letos praznuje 10. rojstni dan.