Iz česa so užitne vodne kroglice?

Matej Huš

15. apr 2017 ob 17:43:09

Internet je v zadnjih dneh obnorela kampanja za skupinsko financiranje, s katero podjetje Skipping Rocks Lab's (SRL) zbira sredstva za užitne vodne kroglice oziroma Ooho. Postavljeni cilj 400.000 funtov so dvakratno presegli, kampanje pa še ni konec. SRL napoveduje, da bo z izdelkom napravil konec plastični embalaži, v kateri se dandanes proda večina ustekleničene vode. Zamisel je nedvomno dobra, ni pa revolucionarna ali kaj posebej nova, o čemer nas sicer SRL prepričuje.

Kot vidimo na reklamnih posnetkih, je voda shranjena v užitnih kroglicah (250 ml), ki jih lahko bodisi preluknjamo in vsebino izlijemo vase bodisi pa pregriznemo in pojemo cele. Ovoj je prebavljiv in biorazgradljiv, zato je okolju prijaznejši od plastike. Vse to je res. Plastika ima izjemno dolgo dobo razkrajanja, zato povzroča velikanske težave zlasti v morskih ekosistemih.

In iz morja prihaja tudi rešitev. SRL pravi, da je Ohoo narejen iz materiala, ki ga pridobivajo iz morskih alg. Toda lepo počasi. Prvič, Ohoo ni nov izdelek, temveč ga proizvajajo že nekaj let. Kampanja, ki jo SRL organizira, je namenjena dvigu prepoznavnosti izdelka in povečanju proizvodnje.

Kroglice (globule) vsebujejo vodo, ki jo obdaja tanek dvosloj iz alginata. Alginska kislina je anionski polisaharid, ki ga pridobivajo iz celičnih sten rjavih alg. Gre za precej pogosto organsko snov, ki jo uporabljajo tudi številne bakterije za gradnjo biofilmov. Kemijsko je alginska kislina polimer, v katerem si sledijo ostanki manoze in glukoze, ki imajo po eno stransko skupino oksidirano do karboksilne skupine. Te skrbijo, da je polimer topen, saj v vodi disociira, torej gre za polielektrolit.

Če natrijev alginat (natrijevo sol alginske kisline) zmešamo s kakšno kalcijevo soljo, nastane tanek, gibčen film, ker kalcijev alginat slabše topen (to ni nič neobičajnega za kalcijeve soli). Postopku se pravi sferifikacija in ga v 50. letih odkril Unilever. Danes se na primer uporablja za pripravo globul različnih sadnih sokov. SRL je metodo izpopolnil za svoje potrebe in sedaj ponuja 250 ml velike globule, ki so napolnjene z vodo. Pravijo, da so proizvodni stroški ene globule dva centa.

V resnici si jih lahko na nekoliko drugačen način doma naredite tudi sami. Pri tem sploh ni nujno, da se omejite zgolj na vodo. Natrijev alginat in kalcijev laktat sta poceni in enostavno dostopna ter prav nič nevarna.

In to je resnica za revolucionarnim odkritjem, ki v resnici ni tako zelo novo.