Adidasov poskus komercializacije 3D printanja obutve

Nina Perovič

11. apr 2017 ob 08:34:19

Adidas bo začel z masovno poizvodnjo čevljev, katerih podplati bodo narejeni s 3D printerji. Printanje bo omogočilo popolnoma personalizirane čevlje, oblikovane glede na posameznikovo težo in višino.
Ob današnjem naznanilu novice je Gerd Manz, Adidasov direktor tehnologije povedal, da “gre za mejnik tako za podjetje kot za industrijo, saj premikamo meje.”

Pri projektu bodo sodelovali s startupom Carbon, ki se ukvarja s tehnologijo 3D printanja. Superge so poimenovali Futurecraft 4D in jih želijo še letos prodati 5.000. Do konca drugega leta si želijo, da bi krasile noge vsaj 100.000 posameznikov. Trenutno pri Carbonu potebujejo med uro in uro in pol za printanje vsakega podplata, a si želijo ta čas zmanjšati na 20 minut.

Nike, Under Armour in New Balance so že eksperimentirali z uporabo 3D printerjev, a so ostali pri prototipih.
Pri Adidasu so prepričani, da bo model Futurecraft najbolj zmogljiv čevelj, kar so jih kdaj naredili. Tehnologija 3D printanja jim omogoča, da vsakemu podplatu čevlja zagotovijo željeno trdoto, obliko in posledično moč in življenjsko dobo.

Če jim bo v dobrem letu uspelo prodati 100.000 parov, bo to pomenilo ogromen zagon za vstop tehnologije 3D printanja na trg masovne potrošnje. Adidas proda prlibližno 350 milijonov parov običajnih čevljev letno, zato se zdi postavljen cilj 100.000 več kot dosegljiv.