Google bo v iskanju prikazoval resničnost trditev

Matej Huš

8. apr 2017 ob 10:17:24

V zadnjem času pogosto beremo o problematiki lažnih novic (fake news), proti kateri se Facebook, Google in ostali agregatorji vsebin borijo na različne načine. Problem je pritegnil veliko pozornosti ob zadnjih ameriških predsedniških volitvah, ko je bilo na internetu toliko neresničnih vesti, da je bilo včasih kar težko izbrskati resnične, nekateri pa so se lažnih novic lotili povsem poslovno. Google je v iskalnih zadetkih sedaj razširil funkcijo preverjanja dejstev, ki so jo napovedali pred dvema mesecema.

Če v iskalnik vpišemo kakšno trditev, ki pogosto kroži na internetu, denimo "34 milijonov priseljencev brez dokumentov", nam bo Google ob zadetkih pokazal še, kdo je posamezno trditev izrekel in ali je prestala preverjanje dejstev. Funkcija deluje le, če vnesemo neko trditev, medtem ko se pri iskanju "koliko priseljencev brez dokumentov imamo" ne aktivira.

Googlovi pajki za preverjanje dejstev bodo z določenih strani, ki uporabljajo Schema.org ClaimReview, "algoritmično ugotavljali", ali je posamezna stran verodostojen vir ali ne, pri čemer se bodo ozirali na vrsto značilnosti. Potem bo na podlagi podatkov na teh straneh črpal informacije o resničnosti določenih trditev. Google opozarja, da so lahko informacije tudi nasprotujoče, a je to vseeno koristna informacija, saj bodo uporabniki videli, kako širok konsenz glede neke trditve obstaja.