Snapchat se potaplja na borzi, Facebook pa še naprej krade njegove ideje

Iztok Hočevar

29. mar 2017 ob 16:21:45

Če ste tudi vi med ljudmi, ki morajo preveriti dogajanje na Facebooku še preden vstanejo iz postelje, ste danes verjetno opazili novo funkcijo platforme spletnega velikana. Facebook je namreč spet ukradel idejo Snapchatu in vpeljal Facebook Stories. In to ni osamljen primer. Kopije funkcij Snapchata smo do sedaj lahko našli že v Instagramu, WhatsAppu in Facebook Messengerju.

Kaj prinašajo Zgodbe

Če ste uporabnik Snapchata, potem Facebook stories za vas ne bo nič novega. FB uporabniki lahko prek Zgodb s svojimi navideznimi prijatelji delijo videe in fotografije, ki jih lahko dodatno obdelajo s filtri in podobnimi posebnimi učinki. Zgodbe imajo s Snapchatom skupnega tudi to, da se deljena vsebina po 24 urah izbriše.

Medtem pa se delnica Snapchata potaplja

Facebook uradno sicer še nikoli ni priznal, da se »zgleduje« po Snapchatu. Vpeljava Zgodb pa vendarle dokazuje, da se je Facebook sprijaznil, da njegova platforma za najmlajše uporabnike in video/foto entuzijaste ni več dovolj atraktivna. In da je potrebno kopirati uspešne ideje.

Vendar Snap in Facebook ne povezuje samo kopiranje idej. Obe podjetji imata namreč zanimivo skupno zgodovino. Modri velikan je želel Snap leta 2013 kupiti za 3 milijarde dolarjev. Vendar so lastniki podjetja ponudbo zavrnili. Je pa Snap pred slabim mesecem, kot eden izmed najbolj pričakovanih IPOjev letošnjega leta, na newyorški borzi javnosti ponudil svoje delnice. In cena njegove delnice je včeraj zaradi splavitve Facebookovih Zgodb izgubila skoraj štiri odstotke vrednosti.