Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Matej Huš

2. mar 2017 ob 22:33:20

Podjetje Snap, ki ga poznamo predvsem po nadvse priljubljeni aplikaciji Snapchat, danes začenja kotirati na newyorški borzi. Javno ponudbo delnic (IPO) so napovedali lani in izvedli včeraj po vrednotenju 24 milijard dolarjev, kar je največji IPO po Alibabi leta 2014. Delnica Snapa je spričo velikega povpraševanja v IPO stala 17 dolarjev, kar je blizu zgornje razpisane meje. Skupno so zbrali 3,4 milijarde dolarjev svežega kapitala, nove delnice pa nimajo glasovalnih pravic.

Snapchat ima 161 milijonov dnevnih uporabnikov, a je ob tem lani ustvaril 515 milijonov dolarjev izgube. Zaradi tega se nekateri sprašujejo, ali bo podjetje v prihodnosti sploh dobičkonosno. Ni namreč jasno, ali bo šlo po stopinjah Twitterja ali pa mogoče Instagrama in ostalo nišni izdelek. Kakorkoli, Snap bo danes začel kotirati. Redko se zgodi, da proti začetku kotacije kakšne delnice potekajo demonstracije, a to se je zgodilo Venice Beachu v Kaliforniji. Tam ima Snap sedež, protestniki pa mu očitajo, da je pokupil stanovanja in pisarne, zaradi česar je sedaj tam življenje teže dostopno.

Prvi dan kotacije je vedno nekaj posebnega, ker se mora ravnovesna cena šele oblikovati. Z delnico se začne trgovati kasneje, sredi trgovalnega dne, točen začetek in cena pa sta neznana. Ko je začela kotirati Alibaba, se je z delnicami začelo trgovati šele dobri dve uri po odprtju newyorškega trga. Podobno je bilo tudi s Snapom, ki je začel kotirati tik pod 25 dolarji. To je lep dobiček v primerjavi s 17 dolarji v IPO. Snap je izbral odličen trenutek za začetek kotacije, saj so delniški trgi blizu rekordnih ravni, med vlagatelji pa vlada navdušenje, domala evforija. Tako je Snap uspel prepričati vlagatelje, pa čeprav podjetje priznava, da morda sploh nikoli ne bodo dobičkonosni. Investitorji verjamejo, da bo mobilno oglaševanje Snapova velika molzna krava.

Toda ne pozabimo. Twitter je IPO izvedel pri 26 dolarjih in ima danes 16 dolarjev vredne delnice. Facebook je startal z 38 dolarji in je danes pri 136 dolarjih. Ali bo šel Snap po prvi ali drugi poti, bomo še videli.