Vohunjenje s pametnim vibratorjem proizvajalca stalo štiri milijone dolarjev

Matej Huš

15. mar 2017 ob 19:46:32

Kanadsko podjetje Standard Innovation Corp, ki je izdelalo pametni vibrator s krmiljenjem prek aplikacije na pametnem telefonu, se je v skupinski tožbi zaradi kršenja zasebnosti poravnalo. Tožnikom bo izplačalo 3,75 milijona dolarjev odškodnine, ker je aplikacija vohunila za njihovim spolnim življenjem.

Spomnimo, da je lani razburila zgodba, da pametni vibratorji We-Vibe zbirajo kopico osebnih podatkov in jih posredujejo proizvajalcu. Merili in pošiljali so podatke, kot so temperatura ali stopnja vibriranja, kar je bilo v pogojih uporabe precej prikrito omenjeno. Dodaten problem je bila pomanjkljiva varnost aplikacije, ki jo je bilo mogoče shekati in vibrator oddaljeno krmiliti.

Zaradi tega si je Standard Innovation Corp hitro nakopal skupinsko tožbo. V njej so mu očitali zbiranje podatkov, medtem ko se na pomanjkljivo varnost aplikacije niso osredotočili, ker bi bilo namernost in škodo v tem primeru bistveno teže dokazati. Laže pa je bilo dokazati, da aplikacija zbira osebne podatke, kot je elektronski naslov, in podatke o uporabi oziroma delovanju. Čeprav je proizvajalec trdil, da so se uporabniki s tem strinjali, so se na koncu odločili za poravnavo. Določena je skupna vrednost poravnave, izplačila posamezniku pa bodo odvisna od števila pritožnikov. Pričakuje se, da bo vsak kupec aplikacije We-Vibe prejel 40 dolarjev, kdor jo je dejansko uporabljal (vibrator je seveda mogoče uporabljati tudi klasično, brez povezave s pametnim telefonom), pa si lahko obeta okrog 500 dolarjev. Mimogrede: tak vibrator je stal 120-200 dolarjev, oddaljeno krmiljenje pa je bilo namenjeno parom na daljavo.