Pametni merilniki porabe električne energije množično lažejo

Matej Huš

13. mar 2017 ob 21:40:29

Danes se čedalje pogosteje uporabljajo tako imenovani pametni merilniki porabe električne energije, ki nimajo vrtljivih delov (odtod ime static energy meters). Dlje časa že krožijo govorice, da ti merilniki kažejo precej čudne številke, zato so jih na Univerzi Twente (UT) in Univerzi za aplikativno znanost Amsterdam (AUAS) preizkusili. Šest mesecev so preverjali devet najbolj priljubljenih pametnih merilnikov, izdelanih med leti 2004-2014, in ugotovili, da so očitki o nepravilnih odčitkih več kot utemeljeni.

Medtem ko želi nizozemska vlada do leta 2020 v vseh gospodinjstvih pametne merilnike, so raziskovalci pokazali, da so v primerjavi z resnično porabo njihovo odčitki nihali od -30 do +582 odstotkov. Vsak merilnik so preizkušali vsaj en teden, nekatere pa tudi dlje. V tem času so nanje priključili naprave, ki jih ima tipično gospodinjstvo, in v obremenitvah, ki so tipične. To pomeni, da jih niso izpostavljali ekstremom, ampak značilni in pričakovani porabi. Kadar so bili odčitki bistveno različni od referenčnega analognega metra, so meritve ponovili, a so bili rezultati vsakokrat ponovljivi.

Odkrili so, da pet od devetih merilnikov konsistentno kaže previsoko porabo, ki je bila v ekstremnih primerih za 582 odstotkov previsoka. Dva merilnika pa sta kazala porabo, ki je bila 30 odstotkov prenizka. Največ težav so povzročale naprave, ki imajo vezja za zniževanje porabe. Ta v omrežje spuščajo veliko šuma in drugih motenj, merilnike pa nenadne spremembe porabe zmedejo. Izkazalo se je, da je napaka povezana z zgradbo. Merilniki z največjimi odstopanji v pozitivno smer so imeli tuljavo Rogowski, medtem ko so tisti z negativnimi odstopanji izkoriščali Hallov efekt.

Rezultati so zaskrbljujoči, ker so bili vsi testirani pametni metri atestirani in certificirani za uporabo na Nizozemskem. Ocenjujejo, da je v državi v gospodinjstvih nameščenih do 750.000 takih netočnih merilnikov, v EU pa več milijonov. Raziskovalci niso želeli objaviti proizvajalcev in modelov testiranih merilnikov. Rezultati so objavljeni v znanstvenem članku. Pametne merilnike že uporabljamo tudi v Sloveniji. Mimogrede, Splošni pogoji za dobavo in odjem električne energije iz distribucijskega omrežja električne energije v 74. členu določajo, da se pri uporabnikih z dvotarifnim merjenjem električne energije količine električne energije obračunajo tako, kot jih je izmeril števec, ne glede na pravilnost delovanja krmilne naprave. To se nanaša na krmilnik, ki preklaplja med tarifama, in ne na samo delovanje števca, ki seveda mora pravilno meriti. Če meri napačno, 72. člen določa način, kako se pravično oceni dejanska poraba električne energije.