Indeksnega sklada za bitcoin ne bo

Matej Huš

11. mar 2017 ob 21:13:30

Ameriška agencija trg vrednostnih papirjev (SEC) je po pričakovanjih odklonila izdajo soglasja k ustanovitvi indeksnega sklada, s katerim bi se trgovalo na borzi (ETF) in ki bi vlagal v bitcoin. Takšen sklad bi bil preveč izpostavljen manipulacijam in zato ni primeren finančni produkt, je sklenil SEC.

Sklad z imenom Winklevoss Bitcoin Trust bi kar najtesneje sledil vrednosti bitcoina in bi omogočal vlaganje v bitcoin tudi ljudem in inštitucijam, ki nimajo znanja, interesa ali dovoljenja za neposredno kupovanje bitcoinov na trgu. ETF-ji so izjemno razširjena in popularna oblika investiranja, saj imajo nizke stroške, hkrati pa investitorjem nudijo visoko likvidnost in enostavno hrambo. Namesto fizičnih sodčkov nafte ali terminskih pogodb na borzi enostavno kupimo ETF, ki vlaga v nafto, pa žanjemo sadove njenih podražitev. Podobno bi tudi ETF za bitcoin vlagateljem prihranil tegobe v zvezi z varnim hranjenjem bitcoinov. Toda takšen produkt avtomatično pomeni, da je investicija dostopna bistveno širšemu krogu nepoučenih vlagateljev, kar terja večjo zaščito.

Tyler in Cameron Winklevoss sta SEC tri leta neuspešno prepričevala, da bi izdal dovoljenje za bitcoinski ETF. Negativna novica je ustrezno vplivala tudi na vrednost bitcoina, ki je od vrha pred tednom dni zgrmela za približno 15 odstotkov in se sedaj giblje okrog 1150 dolarjev za bitcoin. To je sicer še vedno več kot na prvem vrhu leta 2013.