Ko Youtube razdedini svojega najuspešnejšega sina

Nina Perovič

6. mar 2017 ob 14:08:55

54 milijonov sledilcev. V sedmih letih le od Googlove tube 37 milijonov dolarjev prihodkov.

PewDiePieja že dolgo časa mnogi označujejo kot notranjega izdajalca Youtuba, ki je razvil svojo politično identiteto in se pritožuje nad »nepoštenim« sistemom.
Od nekdaj je njegov smisel za humor označen za šokantnega in včasih nespoštljivega. A prejšnji mesec je v očeh tradicionalnih medijev in novinarjev očitno prestopil mejo.

In kdo sploh je PewDiePie? Pred dvema tednoma so »umetniško« ime 27-letnega Šveda Felixa Kjellberga znali izgovoriti le milenijci in najmlajši YouTube gledalci. Zaradi članka Wall Street Journala danes zanj vedo tudi tisti, ki ne vedo, kaj je vloganje, fenomen »unboxinga« in kaj so gaming kanali. Ne nujno kaj dela in s čim je v preteklem letu zaslužil 15 milijonov dolarjev, a vedo, da se o njem zadnje čase ne govori nič lepega.

YouTube senzacija PewDiePie, ki je med drugim tudi avtor Times Best Seller knjige This Book Loves You, je v zadnjem mesecu dni pristal na naslovnih straneh največjih (in najbolj resnih) svetovnih medijev. Označili so ga za »antisemita« , »pošast« in »rasista«. Eden izmed najbolj vplivnih spletnih komentatorjev na svetu se je znašel pred največjim izzivom v karieri.

Vse se je začelo v sredini februarja z objavo članka na spletni strani medija Wall Street Journal o devetih spornih PewDiePieovih posnetkih v roku preteklih šestih mesecev, ki vsebujejo sporne in za nekatere žaljive izjave. V najbolj problematičnem posnetku je Felix na strani Fiverr plačal posameznikom minimalne vsote denarja, da so zaplesali z napisom »smrt vsem Judom« ter oblečeni v Jezusa povedali v kamero, da »Hitler ni storil nič narobe«. To sicer ni bil njegov prvi spletni spodrsljaj, že lani je imel zaradi šale o ISIS probleme s Twitterjem.

Tokrat se je PewDiePie branil, da je želel s posnetkom pokazati norost modernega sveta. Kaj vse lahko danes kupiš na spletu. In kaj vse so ljudje na drugem koncu sveta pripravljeni narediti za denar. Trdi, da ustvarja vsebino z namenom zabavanja gledalcev in ne kot resen politični komentator. Meni, da njegovi gledalci to razumejo in zato tudi v tako veliki količini gledajo njegove posnetke.

V tednu po objavi članka se je nanj s strani medijev vsul plaz kritik. Vsi so veselo objavljali izseke iz videov, brez kakršnegakoli konteksta in PewDiePiea mimogrede označili za najhujšega antisemita današnjega časa.

Kot posledica medijskega škandala in obtoževanja so se pri Disneyu takoj odločili, da prekinejo vse poslovne vezi in stike s PewDiePieom. Disney je namreč lastnik podjetja Maker Studios, ki kot produkcijska hiša sodelujejo z internetnimi vplivneži. Takoj so hiteli poudariti, da pri studiu nimajo pregleda nad vso vsebino njihovih Youtuberjev in da sami niso odgovorni za kontroverzno vsebino. PewDiePie je tako ostal brez enega največjih poslovnih partnerjev.

Takoj za Mikijem Miško je pogodbe preklical tudi Alphabet Google YouTube. Končala sta se produkcija in predvajanje druge sezone serije na YouTube Redu Scare PewDiePie. Milijone pa je tudi izgubil, ker je letel tudi iz Google Prefered oglaševalskega programa. Ta je namenjen le najbolj uspešnim ustvarjalcem na YouTubu.

Kaj pa na vse to pravi sam Felix, zvezda celotne zgodbe? S svojega kanala je omenjene posnetke umaknil, a so pred tem dobili že več kot 20 milijonov ogledov. Iskreno se je opravičil vsem, ki jih je s svojimi posnetki užalil. Priznal je, da razume podjetja, ki so se odločila za prekinitev sodelovanja, a ostro kritizira medije. Obtožil jih je lažnega poročanja in predstavljanja dejstev izven konteksta.

Vsem napadom na spletno megazvezdo pa kljubujejo njegovi gledalci. Število ogledov njegovih posnetkov še danes hitro raste. Le v prvih treh dneh marca jih je pridobil več kot 100 tisoč.

Po verjetno najdaljših dveh tednih Felixovega življenja mu njegovi naročniki in gledalci več kot očitno stojijo ob strani, kolegi iz YouTube sveta ga branijo pred kritiki. PewDiePie je v svoji karieri pridobil »na svojo stran« množico ljudi, za več kot 25 Slovenij. Gradil je skupnost, spustil oboževalce v svoj svet, brezplačno ponujal svojo vsebino celotnemu svetu. S samo enim člankom enega novinarja ene spletne strani pa so mu želeli sanje, katere je živel zadnja leta in za katera je trdo garal, zrušiti. In to pred očmi vseh 54 milijonov naročnikov in podpornikov. A ker so konec dneva najbolj važne prav številke, ki same po sebi govorijo o uspešnosti kanala, mu zaenkrat še ni treba iskati nove karierne poti.