Bitcoin podira rekorde in prehiteva zlato

Matej Huš

4. mar 2017 ob 20:04:43

Bitcoin po manjši korekciji v začetku leta spet nadaljuje v izrazitem bikovskem trendu, ki traja že poldrugo leto. Včeraj je vrednost bitcoina spet dosegla absolutni rekord in hkrati prvič presegla vrednost ene unče zlata. Za 31,10 grama zlata je trenutno treba odšteti 1234 dolarjev, medtem ko stane en bitcoin 1270 dolarjev. Seveda v arbitrarni primerjavi cene ene unče zlata z vrednostjo enega bitcoina ni nič posebej globokega, sploh ker sta trga zelo različno globoka. Tržna kapitalizacija bitcoinov znaša piškavih 20,5 milijard dolarjev, trg pa je zelo likviden. Zlata so do danes nakopali kakšnih 180.000 ton, kar je čez palec vredno okrog 6600 milijard dolarjev.

A vseeno je to priložnost, da se ozremo na poskočno rast vrednosti bitcoina v zadnjih 18 mesecih. V tem času se je vrednost bitcoina povzpela z 250 dolarjev na 1234 dolarjev, torej je petkrat večja. Rast je v zadnjih dneh podžgal optimizem, da naj bi ameriški SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) odobril zagon Winklevossovega sklada (ETF), ki bo vlagal v bitcoine. S tem bo vlaganje v bitcoine postalo še enostavnejše, zato se pričakuje povečanje števila (nepoučenih) investitorjev, kar pozitivno vpliva na ceno. SEC naj bi svoje soglasje podal 11. marca. To ni edini sklad, ki bi vlagal v bitcoine. SEC obravnava še dve vlogi za ETF-ja, ki bi vlagala v bitcoin.

Fundament, ki vztrajno poganja rast bitcoina, pa je šibkost kitajske valute juan. Kitajski vlagatelji imajo omejene možnosti investitorja, zato čedalje pogosteje kupujejo bitcoin kot varen pristan za svoje prihranke. Ocenjujejo, da se skoraj polovica vseh transkacij z bitcoinom opravi na kitajskih borzah, kar 80 odstotkov vseh transakcij pa je tako ali drugače povezanih s Kitajsko.