Vzorca kovinskega vodika ni več

Matej Huš

23. feb 2017 ob 19:17:08

Pred mesecem dni je bila vroča novica, da naj bi na Harvardu uspeli pripraviti kovinski vodik. Novica je požela veliko zanimanja, ker gre za že leta 1935 napovedano obliko vodika, ki se nam je vse odtlej izmikala, in zlasti tudi ker številni strokovnjaki navedbam niso verjeli. Avtorja si s hitro objavo, še preden bi izvedla vse potrebne poizkuse za karakterizacijo, nista naredila usluge. Izmerila sta tlak, nista pa na primer preverila agregatnega stanja vzorca in njegove električne prevodnosti. To bo sledilo kasneje, sta dejala, najprej je bilo bistveno objaviti članek.

Kot kaže, bomo morali na kakršnekoli teste še zelo dolgo čakati, ker vzorca kovinskega vodika ni več. Hranili so ga pri temperaturi blizu absolutne ničle stisnjenega pri zelo visokem tlaku med dvema diamantoma. Toda 11. februarja je eden izmed diamantov počil, drugi pa se je zdrobil v prah, zato je stiskalnica popustila in vzorec - ki je meril 1,5 mikrometra v debelino in kakšnih 10 mikrometrov v premeru - je izginil. Diamanta je uničil laser za merjenje tlaka, kar se je drugim ekipam v preteklosti še dogajalo. To se je zgodilo, ko so vzorec želeli prepeljati v Argonne National Laboratory na dodatna testiranja. Ni čisto jasno, ali je vodik prešel v stabilno stanje, torej je izparel, ali pa je vzorec tako metastabilen, da še vedno obstaja, le najti ga ne morejo.

Toda rezultat je v obeh primerih enak. Od tega vzorca ne bo nič. Ekipa se je sedaj lotila priprave novih diamantov, da bi imeli orodje za pripravo novega vzorca. In naslednjič ga bodo okarakterizirali takoj in ne bo štiri mesecih, saj se v tem času v diamantih pod tlakom očitno pojavijo strukturne spremembe.