Tudi UPS preizkuša dostavo paketov z letalniki

Matej Huš

22. feb 2017 ob 22:02:07

UPS je naslednji dostavni velikan, ki je začel preizkušati dostavo paketov z letalniki, podobno kot so to storili v švicarski pošti, francoski pošti in DHL. Pravzaprav je UPS letalnike preizkušal že v preteklosti, to pot pa so projekt še nadgradili. Združili so namreč dostavno vozilo in letalnik.

Glavni problem letalnikov je sorazmerno kratka avtonomija, saj zaradi omejene zmogljivosti baterij in njihove teže v zraku težko prebijejo več kot kakšne pol ure, kar resno vpliva na njihov domet. Če jih torej želimo uporabljati, moramo torej skladišče paketov imeti sorazmerno blizu končnega cilja. Druga možnost je pakete na klasičen način, torej po cesti, pripeljati blizu več naslovov za dostavo, potem pa letalnikom pustiti, da opravijo zadnji kos poti sami. Tudi tako prihranimo precej časa in denarja.

In tako se je projekta lotil tudi UPS. Voznik kombija paket naloži na letalnik z osmimi rotorji, potem pa letalnik sam odleti k naslovniku. Njegova avtonomija znaša 30 minut pri hitrosti 72 kilometrov na uro in lahko nosi največ petkilogramske pakete. Druga možnost je uporaba letalnika za sočasno dostavo. S triangulacijo lahko določimo točko, kjer voznik spusti letalnik, ki nese prvi paket, medtem pa voznik na drugi naslov odpelje drugi paket. Ko letalnik odda prvi paket, se vrne k vozniku, ki je medtem že opravil drugo dostavo. Tudi tako skrajšamo čas dostave, vozinku pa se z letalnikom ni treba ukvarjati, ker leti avtonomno. Po povratku se letalnik polni kar v kombiju.

Tehnologija še ni povsem nared, saj je pri preizkusu letalnik skoraj strmoglavil, pa tudi zakonodaja še vedno postavlja precej stroge omejitve glede letov letalnikov. Toda poizkus, ki ga je za UPS izvedel njihov dobavitelj tehnologije Workhorse Group, kaže, da se končnemu cilju hitro približujemo.