Skoraj sto ameriških tehnoloških velikanov proti Trumpu

Matej Huš

6. feb 2017 ob 17:46:21

Malokatera odločitev povzroči tako silovit in enoten odziv tehnoloških velikanov, kot ga je zdaj že razvpit (in vmes zaustavljen) Trumpov predsedniški odlok, ki je za vsaj naslednjih 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom sedmih pretežno muslimanskih držav. Čeprav je sodišče v Seattlu začasno odpravilo odlok, se prava bitka šele začenja. Trenutno so bile proti vladi vložene štiri tožbe zaradi omenjenega odloka, najpomembnejši proces pa bo potekal v zvezni državi Washington.

Država Washington namreč izpodbija legalnost odloka, podobno kot počnejo še tri druge zvezne države. Včeraj pozno zvečer po našem času je 97 tehnoloških velikanov, med njimi Facebook, Microsoft, Apple, eBay, Twitter, Google, Github, Uber, na sodišče vložilo uradno pismo (amicus curiae), v katerem so na 53 straneh nanizali argumente v podporo odpravi Trumpovega odloka. Poudarjajo, da bi njegova uveljavitev ameriškemu delavcu in ekonomiji povzročila visoko škodo. V dopisu so opisali zadnje spremembe imigracijske zakonodaje, argumente, zakaj bi omejitev vstopa v ZDA škodila podjetjem in gospodarstvu, dejstvo, da so ZDA država, ki je zgrajena na priseljevanju, in pod vprašaj postavili tudi samo zakonitost odloka, ki da je v nasprotju z zakonom iz leta 1965, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi državljanstva. To ni edino pismo podpore, ki ga je sodišče prejelo v prid tožnikov. Tudi skupina profesorjev prava je poslala svoje, podobno so storili tudi v nekaterih nevladnih organizacijah.

Do končne odločitve ostaja v veljavi začasna odredba, s katero je sodišče v Seattlu zaustavilo izvajanje prepovedi vstopa državljanom sedmerice v ZDA. Vlada se je na takšno odločitev pritožila, a ni bila uspešna.