EU preiskuje Valve in založnike iger zaradi geoblokiranja

Matej Huš

2. feb 2017 ob 19:06:58

Iz Bruslja so sporočili, da je Evropska komisija uvedla preiskavo zoper Valve (lastnik platforme Steam) in pet založnikov iger (Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media, ZeniMax) zaradi geoblokiranja, ki ni v skladu z evropsko svoboščino prostega trga. Komisija preučuje, ali dogovori med Valvom in založniki glede digitalnih nakupov iger in njihove aktivacije ne kršijo te svoboščine.

Po nakupu igre mora kupec pred igranjem vnesti aktivacijski ključ, s katerim dokaže, da ne gre za piratsko kopijo. Komisija preverja, da se ta isti ključ ne uporablja za geoblokiranje. Če bi se izkazalo, da je s takim ključem mogoče igro aktivirati le v nekaterih državah EU, bi to predstavljalo kršitev zakonodajo o konkurenci. Komisija je preiskavo začela na lastno pobudo, so še zapisali. Kot vsakokrat tudi to pot velja, da začetek preiskave v nobenem pogledu ne prejudicira njenega izida.

Poleg te preiskave je Komisija uvedle še dve. Proizvajalce elektronske opreme Asus, Denon & Marantz, Philips in Pioneer preiskuje zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje, saj naj bi spletnim prodajalcem diktirali, po katerih cenah lahko prodajajo njihove izdelke. Ker številni prodajalci uporabljajo algoritme, ki ceno prilagajajo konkurenci (tudi navzgor), bi ta praksa lahko imela širok vpliv na celoten trg. Tretja preiskava se tiče ponudnikov turističnih aranžmajev in hotelskih družb.