Izgubili smo še v pokru

Matej Huš

1. feb 2017 ob 21:11:37

Na 20-dnevnem turnirju BrainsVsAI, ki je potekal v Rivers Casinoju v Pittsburghu, je človeštvo moralo priznati še eno zmago umetni inteligenci. Po več kot 120.000 odigranih partijah pokra heads-up no-limit Texas Hold'em je umetna inteligenca po imenu Libratus, ki jo je razvila Carneige Mellon University, prepričljivo premagala štiri človeške velemojstre. Podoben turnir je potekal tudi leta 2015, ko so bili ljudje še boljši od računalnika.

Toda dve leti sta dolga doba in to pot Dong Kim, Jason Les, Jimmy Chou in Daniel McAulay niso bili kos Libratusu. Ob tem je treba priznati, da je imel slednji nekaj prednosti, saj je delal dan in noč. Podnevi je igral poker, ponoči pa je preračunal igre in se učil na podlagi odigranih partij, tako da je bil vsak dan pametnejši. To se je izkazalo tudi tekom turnirja, saj je po polovici turnirja začel prepričljivo dobivati. Na koncu si je prigrabil za 1,76 milijona dolarjev žetonov, statistično pa je njegova zmaga 99,7-odstotno posledica znanja in ne sreče.

V preteklosti so se raziskovalci precej trudili z razvojem umetne inteligence za igranje pokra, a so imeli pri tem težave. Ugotovili so, da je za zdaj še nemogoče kopirati človeško igranje, ki v veliki meri izkorišča slabosti soigralcev. Namesto tega se je Liberatus osredotočil na to, da bi sam igra čim popolneje. Lani je umetna inteligenca zmagala v goju, poker pa predstavlja naslednji pomemben mejnik. Gre namreč za igro z nepopolnimi informacijami, kjer imajo igralci različno védenje in se morajo močno opirati na statistiko, zaradi česar je igra podobna realnim problemom. Go, šah in podobno so igre, kjer imajo vsi igralci enake (in popolne) informacije.

Libratus, ki ga je poganjalo 15 milijonov jeder, je zmagoval 14,7 velikih blindov na 100 partij, kar je zelo dober rezultat. Ob tem je Libratus potrdil tudi dejstvo, ki ga bodo igralci pokra zelo veseli, saj ga že ves čas zagovarjajo. Poker ob zadostnem številu odigranih partij ni igra na srečo, temveč je rezultat odvisen od znanja in sposobnosti igralca.