Bo Windows 10 Cloud konkuriral Chrome OS?

Matej Huš

31. jan 2017 ob 18:09:51

Vsaka nova izdaja Windows 10 je odličen poligon za navdušence, ki v kodi in dokumentaciji iščejo prihajajoče funkcije in verzije. V najnovejši so odkrili, da utegne v prihodnosti iziti Windows 10 Cloud, ki naj bi predstavljal neposredno konkurenco Chrome OS. Obstajata namreč prepričljivi omembi Windows 10 Cloud in Windows 10 CloudN (verzija brez Media Playerja za EU).

Windows 10 Cloud ni verzija, ki bi v celoti tekla iz oblaka kot kakšen Azure, temveč poenostavljena in očiščena verzija Windows, ki bo poganjala le aplikacije s platforme UWP (Unified Windows Platform) iz Windows Store in bo predstavljala konkurenco chromebookom s Chrome OS. Nismo nekaj podobnega že videli? Windows RT je bil namenjen ARM-platformi, pa se ni najbolje obnesel. Toda chromebooki so sedaj tako pribljubljeni, da je razumljivo, da želi Microsoft tudi v tem segmentu pristaviti svoj lonček. Windows 10 Cloud pa z oblakom nima prav dosti povezave, le popularno besedo so uporabili.

Uradnih izjav iz Redmonda ni, tako da ne vemo, kdaj lahko pričakujemo Windows 10 Cloud. Če upoštevamo, da pride nova verzija Windows 10 aprila, lahko tudi Cloud pričakujemo kmalu. In morda bo tekel tudi na ARM.