Sony Entertainment zaradi pretočnih videostoritev odpisal milijardo dolarjev

Matej Huš

31. jan 2017 ob 17:49:51

Dandanes se čedalje več filmov in serij pogleda prek pretočnih storitev, kar škoduje klasičnim poslovnim modelom, ki temeljijo na prodaji DVD-jev in blu-rayjev. To ugotavljajo tudi založniki. To je na lastni koži izkusil Sony, ki je svojo filmsko enoto Sony Pictures kupil kot Columbia Pictures Entertainment davnega leta 1989. Sedaj so drugi časi in v zadnjih časih so dobički iz te dejavnosti toliko upadli, da se je Sony odločil odpisati milijardo dolarjev (112 milijard jenov) vrednosti te naložbe. Zmanjšali so tako imenovano dobro ime.

Sony je imel lani precej težav s filmi, saj ni ustvaril nobenega res velikega hita. Na zahtevnem ameriškem trgu je imel v kinematografih 8-odstotni tržni delež. Njegova največja lanska hita sta bila Ghostbusters in The Angry Birds Movie, ki sta sicer ustvarila nekaj dobička, a nista navdušila. Letos bo Sony izdal Spider-Man: Homecoming, Smurfs: The Lost Village in Jumanji. Same novosti.

Sonyjev tiskovni predstavnik Takashi Iida je ob tem dodal, da je bil padec prodaje DVD-jev in blurayjev večji, kot so predvidevali. Spomnimo, da je izvršni direktor enote Sony Entertainment v začetku meseca sporočil, da čez šest mesecev zapušča podjetje in se bo zaposlil v Snapu. Izvršni direktor koncerna Sony Kazuo Hirai se zato za šest mesecev seli v Kalifornijo, kjer bo sodeloval pri izboru novega vodje Sony Entertainmenta.

Več o kondiciji celotnega Sonyja bo jasno v četrtek, ko bodo izdali poslovne rezultate za preteklo (tretje fiskalno) četrtletje. Nehote pa se nam ob tem postavlja vprašanje, ali so res pretočne storitve tisti glavni razlog, da prihodki filmske industrije pešajo. Televizijska industrija (serije) je namreč po kakovosti precej pred filmsko, za katero se zdi, da v zadnjem času ne najde druge poti kako recikliranje starih franšiz.