Apple bo v filme vložil milijardo dolarjev

Matej Huš

26. mar 2023 ob 16:12:20

Tehnološkim velikanom, ki so razburkali tradicionalne trdnjave velikih filmskih studiev, se pridružuje tudi Apple. Po poročanju Bloomberga naj bi Apple pripravlja eno milijardo dolarjev težak vložek v filmsko produkcijo, s čimer želi obogatiti ponudbo v svoji pretočni storitvi in privabiti nove naročnike. Apple TV+ ima namreč trenutno 20-40 milijonov naročnikov, kar je manj od konkurence (Netflix).

Apple se je že začel pogovarjati z več studii, da bi izdal več filmov. Neuradno naj bi šlo za naslove, kot so Killers of the Flower Moon režiserja Martina Scorseseja z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi, Argylle režiserja Matthewa Vaughna in Napoleon Ridleyja Scotta. Apple je imel manjšo produkcijo že doslej, a je milijardni vložek bistveno povečanje. Predvsem pa je Apple doslej svojo produkcijo pošiljal neposredno na pretočno storitev ali v zelo redke kinematografe, po novem pa si želi osvojiti tudi večje kinematografe. Razloga sta: tako bi še bolje reklamiral svojo storitev, hkrati pa bi na ta način lahko k sodelovanju laže pritegnil zvezdnike. Za takšen aranžma bodo zainteresirani tudi studii, ki imajo za oglaševanje filmov na voljo precej večje proračune od pretočnih storitev.

Pretočne storitve sicer večinoma producirajo nadaljevanke in nanizanke. Applu je prvikrat zares uspelo z naslovom Ted Lasso, je pa odtlej poizkusil tudi s filmi. Predlani je "njegova" CODA, ki jo je odkupil za 25 milijonov dolarjev, celo osvojila oskarja.