Evropska komisija s predlogom za varstvo zasebnosti nad Facebook, Google, WhatsApp

Matej Huš

10. jan 2017 ob 21:19:00

Evropska komisija je danes predstavila predlog nove zakonodaje s področja varstva zasebnosti, ki bi izboljšala varovanje pravice do zasebnosti pri elektronskih komunikacijah in okrepila varstvo podatkov. Evropska komisija si bo prizadevala, da bodo novi predpisi sprejeti do maja prihodnje leto, ko bo začela veljati splošna uredba o varstvu podatkov. Nova predlagana uredba podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe.

Nova uredba je po mnenju Evropske komisije potrebna, ker je situacija na trgu danes bistveno drugačna kot pred petnajstimi leti, ko je bila sprejeta zadnja specialna direktiva na tem področju. Slednja je zajemala je klasične operaterje, nova pa regulira tudi ponudnike elektronskih komunikacijskih storitev kot Facebook, Viber ali Skype. Določa zasebnost tako vsebine kakor prometnih podatkov o komunikaciji, razen če bo imel operater izrecno soglasje uporabnika za drugačno rabo. To med drugim pomeni, da Google ali Yahoo ne bosta smela več strojno brati elektronske pošte za namen prikazovanja ciljanih reklam. Če pa bodo dobili soglasje, jih bodo lahko v skladu z novo uredbo obdelovali na različne načine, kjer Komisija predvideva tudi različne poslovne priložnosti.

Končno se ureja tudi problematika piškotkov, ki je trenutno že v EU rešena res nasilno, v Sloveniji pa še bolj. Po novih pravilih izrecna privolitev - ki jo poznamo v obliki nadležnih obvestil - ne bo več potrebna za piškotke, ki ne posegajo v zasebnost, temveč le izboljšujejo uporabniško izkušnjo ali štejejo število obiskovalcev. Za piškotke, kjer bo privolitev ostala obvezna, pa bo moralo biti sprejetje ali zavrnitev enostavno in uporabniku omogočati nadzor nad nastavitvami. Kako se bo določalo, kateri piškotki ne posegajo v zasebnost (Komisija kot primer navaja košarico v spletni trgovini), še ni jasno. Prav tako sprememba na Slovenijo ne bo vplivala, če je ne bomo prenesli v zakonodajo, ki prav lahko ostane strožja od evropske uredbe.

Zadnja pomembna točka je prepoved spama. Prepovedano bo vsakršno komercialno pošiljanje nezaželenih elektronskih sporočil, besedilnih sporočil in telefonskih klicev brez privoljenja uporabnikov. Komercialni klicatelji bodo morali razkriti svoj komercialni status s telefonsko številko ali posebno predpono, uporabniki pa bodo imeli možnost svojo telefonsko številko dati na seznam, na katerega so komercialni klici prepovedani (torej kot nekakšna nalepka brez reklam za telefon).

Podpredsednik Evropske komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip je povedal, da želijo z novimi predpisi okrepiti zaupanje uporabnikov v enotni digitalni trg. Prepričan je, da novi predpisi dobro krmarijo med pravico do zasebnosti za potrošnike in možnostmi podjetij za inovacije. Ponudniki storitev pa opozarjajo, da gredo pravila predaleč in načenjajo njihove poslovne modele, ki v veliki meri temeljijo na serviranju ciljanih reklam.