AMD predstavil grafične čipe Vega

Matej Huš

7. jan 2017 ob 19:44:04

Do izida nove družine AMD-jevih grafičnih kartic družine Vega nas loči še nekaj mesecev, a AMD je že tako dolgo obljubljal, kaj vse bo Vega prinesla, da je na CES-u preprosto moral nekaj razkriti. In tako smo izvedeli nekaj podrobnosti o grafičnih karticah, s katerimi želi AMD zapretiti Nvidii. Prve kartice Vega bodo po pričakovanjih izšle junija.

Vega predstavlja nadaljevanje Polaris, ki smo ga dobili lani, tako v kvantitativnem kakor kvalitativnem smislu. Verjetno bo imel 4096 jeder s taktom 1,5-1,6 GHz. To sklepamo iz informacij o prihajajoči platformi za strojno učenje MI25, o kateri je nekaj znanega in za katero vemo, da bo uporabljala Vego. Če naj MI25 zmore 25 TFLOPS s FP16, bo očitno Vega za približno polovico hitrejša od Fury X. Ker je Nvidiin GTX 1080 okrog 30 odstotkov hitrejši od Fury X, se nam obeta zanimivo leto.

Vega bo imela 8 GB ali 16 GB pomnilnika HBM2, ki bo v paralelni konfiguraciji omogočal prepustnost 512 MB/s. Večja gostota HBM2 v primerjavi s HBM1 bo AMD-ju omogočila stlačiti dvakrat več pomnilnika na isti prostor, od tod obljube o 8 GB ali celo več. Dodatno bo pomagal HBCC (High-Bandwidth Cache Controller), ki grafičnemu procesorju predstavi 512 TB virtualnega naslovljivega pomnilnika. V praksi namreč aplikacije rezervirajo več pomnilnika, kot ga dejansko potrebujejo, tako da se bo 8-GB kartica obnašala kot kartica s 16-24 GB VRAM.

Izboljšan je tudi geometrijski cevovod, ki ima dvakrat večjo prepustnost. Popravljen je tudi sam procesni čip, ki podpira packed FP16 in lahko nativno poganja 8-, 16-, 32- in 64-bitne operacije. Pri izrisovanju točk bo pomagal novi Draw Stream Binning Rasterizer, ki pomaga že zgodaj v računanju odrezati točke, ki niso vidne na zaslonu.

Vse, kar je AMD razkril, je še vedno na zelo splošni ali konceptualni ravni. Prave podrobnosti, torej številke in dejstva, pričakujemo v prihodnjih mesecih.