AMD vstopa v segment strojnega učenja

Matej Huš

12. dec 2016 ob 20:44:08

AMD je predstavil novo linijo izdelkov, v katerih so grafični čipi namenjeni strojnemu učenju in pametni obdelavi velikih količin podatkov. S tem AMD lovi priključek z IBM-om, Nvidio, Qualcommom in ostalimi, ki so že aktivni na tem področju (Nvidiin strojni vid je že osupljiv). Uporabili so čipe iz serij Polaris, Fiji in Vega, ki jih je mogoče dobiti v treh različnih konfiguracijah. Nova družina pospeševalnikov se imenuje Radeon Instinct Accelerator in poleg strojne opreme obsega tudi programsko opremo ROCm (Radeon Open Compute) na osnovi MIOpen. Vsa ta programska oprema je odprta in brezplačna.

Najšibkejša verzija je MI6, ki zmore 5,7 TFLOPS, 16 GB pomnilnika s prepustnostjo 224 GB/s, porabo energije do 150 W. Nekoliko zmogljivejši MI8 zmore 8,2 TFLOPS in ima 4 GB HBM s propustnostjo 512 GB/s. Hitrosti najzmogljivejšega MI25 AMD ne razkriva, a če se vzorec nadaljuje, bo okrog 25 TFLOPS s porabo energije kakšnih 300 W. Po AMD-jevi logiki so vse te beštije pasivno hlajene, a to pomeni zgolj, da jih bomo videli v strežniških omarah, ki so tako ali tako dobro prevetrene z aktivnimi eksternimi sistemi hlajenja. Na platformi Zen Naples bo mogoče več (do 16) teh kartic krmiliti z enim procesorjem.

AMD je zato že pokazal nekaj strežniških sistemov, denimo takega s šestnajstimi MI25 (400 TFLOPS), iz katerega se da sestaviti kombinacijo s 120 karticami MI25 (3000 TFLOPS). Prve kartice pričakujemo v drugem četrtletju prihodnjega leta.