V letu 2016 bistveno več šifriranega prometa

Matej Huš

2. jan 2017 ob 11:59:48

Leto 2016 lahko označimo kot prelomno leto, ko se je zavedanje o pomembnosti šifriranja internetne komunikacije, ki ga je že leta 2013 okrepil Snowden, prelilo v veliko rast šifriranega internetnega prometa. Upravljavci spletnih strani tega niso nenadoma ugotovili, temveč je k temu botrovalo součinkovanje več faktorjev.

Google strani, ki uporabljajo HTTPS, med iskalnimi zadetki uvršča više, Chrome pa se nad nešifriranimi pritoži. To ustvarja pozitivno motivacijo, da strani ponudijo HTTPS. Platforme, na katerih gostuje ogromno vsebine (Wordpress, Tumblr, Squarespace itd.) množično podpirajo HTTPS in ga privzeto uporabljajo. Uporabnikom torej ni bilo treba storiti ničesar, pa so njihove strani postale bolj varne. Stranem, ki želijo pridobiti certifikate, a nimajo finančnih sredstev, pa je naproti prišla storitev Let's Encrypt, ki omogoča brezplačno pridobitev podpisanih certifikatov.

Rezultat je pričakovan. V letu je bila že več kot polovica strani, ki so jih ljudje odprli v Firefoxu in Chromu, šifrirana. Prvikrat se je torej zgodilo, da so si ljudje ogledali več strani po HTTPS kakor prek HTTP. Rezultat je nekoliko odvisen od uporabljene metrike, a trend je neizpodbiten - delež šifrirnega prometa raste in je na rekordnih ravneh. Obstajajo sicer precej velike geografske razlike, saj zlasti v Aziji uporaba šifriranih povezav ni zelo popularna, medtem ko je delež tega prometa največji v ZDA in Evropi. Let's Encrypt je tudi podelil več kot 21 milijonov certifikatov stranem, ki so doslej uporabljale nešifrirane povezave.