Pogovarjajte se z Microsoftovo Zo

Matej Huš

14. dec 2016 ob 17:05:28

Microsoft je predstavil novega spletnega robota za pogovor (chatbot), ki se imenuje Zo. Zgrajena je na isti platformi kakor Xiaoice in Rinna, s katerima se je mogoče pogovarjati v kitajščini oziroma japonščini. Microsoft je že marca poizkusil z angleško govorečo Tay, a se je eksperiment klavrno končal. Tay ni bila premalo, temveč preveč človeška, zato se je takoj nalezla vseh človeških slabosti in postala resnično nesramna. Tay se je zato kmalu morala posloviti.

V Microsoftu zagotavljajo, da bo z Zo drugače. Vsi chatboti se namreč učijo od ljudi, kar je bil tudi razlog, da so z neprimernimi komentarji na Twitterju uspeli iztiriti Tay. Zo pa ima varovalke, ki preprečujejo, da bi se nacistični in rasistični izpadi ponovili, zaradi česar je tudi bolj zadržana, ugotavljajo prvi sogovorniki. Z Zo že lahko klepetajo uporabniki Kika, teh je že več kot 100.000, kmalu pa bo na voljo tudi ostalim.

Da Microsoft misli zelo resno z umetno inteligenco, priča tudi danes predstavljena stran, ki jo posvečajo prav umetni inteligenci. Spomnimo, da je Microsoft septembra ustvaril nov raziskovalni odsek za umetno inteligenco, ki šteje 5000 raziskovalcev. Microsoft namreč pravi, da bo prihodnja platforma pogovorna, torej da se bomo z računalniki pogovarjali kot z ljudmi, ne več preko tipkovnice in miške. Microsoft tako ponuja Bot Framework, s katerim si lahko svojega sogovornika izdela vsakdo. Pravijo, da to razvojno orodje uporablja že več kot 65.000 ljudi.