Glej me med videoklicem

Matej Huš

13. jan 2023 ob 23:41:53

Ena opaznih nevšečnosti med videoklici je gledanje mimo sogovornika, saj sodelujoči večinoma zrejo v svoje zaslone in ne v kamere. Rezultat so sogovorniki, ki navidezno gledajo mimo drug drugega. To je problem, ki ga lahko reši umetna inteligenca, v kar je Nvidia vpregla novo funkcijo Eye Contact v okviru Nvidia Broadcast 1.4.

Če jo vključimo, bo umetna inteligenca analizirala sliko in oči popravila tako, da bo človek gledal v kamero. Uporabe so mnogotere. Nvidia na primer navaja, da je to primerno za ljudi, ki želijo brati napisano besedilo z lista ali zaslona in se pri tem posneti. Prav tako je primerna za posnete javne nastope. Nekaj podobnega ima tudi Apple z imenom Eye Contact ter Microsoftov Windows 11.

Iz prvih posnetkov je videti, da tehnologija deluje solidno, za prave sodbe pa bo treba počakati na praktične poizkuse. Proizvajalec obljublja, da tehnologija zadene celo barvo oči in da ne pretirava. Če pogledamo res daleč stran, potem neha popravljati pogled in nam dovoli, da zremo proč. Tehnologija je za zdaj v beta stadiju in se bo še nadgrajevala. Trenutno namreč deluje solidno, a mestoma se vidi, da je s posnetkom nekaj narobe. Uncanny valley je namreč nevarno blizu.

Seveda pa to ni edina možnost, ki jo ponuja umetna inteligenca. Zamenjave ozadja, čiščenje hrupa iz okolice in podobno so že standardni ukrepi.