Google že prihodnje leto v celoti z obnovljimi viri energije

Matej Huš

7. dec 2016 ob 21:56:53

Velikan Google porabi svoji velikosti in branži primerno količino električne energije. Za obratovanje podatkovnih centrov in napajanje vseh svojih pisarn, laboratorijev in ostalih prostorov porabijo okrog 5,7 TWh električne energije letno. Od tega so letos 44 odstotkov energije te pridobili iz obnovljivih virov (zakupljene kumulativne kapacitete znašajo 2,6 GW), prihodnje leto pa bodo v celoti uporabljali električno energijo iz obnovljivih virov, so vnovič poudarili, k čemur jih je vzpodbudila tudi Trumpova retorika, ki ne kaže na podporo razvoju obnovljivih virov.

Google trenutno med vsemi podjetji uporablja z naskokom največ električne energije iz obnovljivih virov. Za njim je na drugem mestu Amazon z 1,2 TW, Microsoft in Facebook pa vsak s 500 GW na tretjem. Google si svoj zeleni odtis zagotovi tako, da s proizvajalci električne energije iz sončnih ali vetrnih elektrarn sklepajo dolgoročne pogodbe o dobavi. Začeli so leta 2010, ko so s sončno elektrarno v Iowi podpisali pogodbo o dobavi vseh 114 MW električne energije, do danes pa so sklenili 20 podobnih pogodb. Google namreč tudi vlaga v izgradnjo tovrstnih elektrarn, in sicer doslej že 3,5 milijarde dolarjev.

In kako namerava Google v enem letu v celoti preiti na obnovljive vire? Z nakupi energije. Da je to nujno, ne dvomi nihče, saj tehnološki velikani prispevajo 2 odstotka vseh toplogrednih emisij, kar je primerljivo z letalskimi prevozniki. Google si je že leta 2012 zadal cilj, da gre na zeleno, torej je v resnici njegova uresničitev trajala pet let. Google jedrske energije ne šteje med obnovljive vire (tehnično ima prav), a je v prihodnosti ne izključuje. Pravijo, da je vnaprej ne izključujejo, če uspejo dobiti zagotovila, da bo poceni, varna in primerno dobavljiva, a za zdaj takšnih priložnosti ne vidijo. Obnovljivi viri energije pa so dobri tako za Googlov PR kot njihove finance, saj si z dolgoročnimi pogodbami zagotovijo predvidljivo ceno energije za 10 in več let. To je še posebej privlačno sedaj, ko so cene sončne in vetrne energije nižje kot pred leti. Tega ne počne le Google; tehnološki velikani so podpisali dve tretjini vseh pogodb o obnovljivi električni energiji po letu 2010. Tudi Apple je letos dobil dovoljenje za prodajo električne energije, ki ga ima Google že leta.

Ob tem je treba pravilno razumeti, kaj pomeni, da Google 100 odstotkov energijskih potreb pokrije z obnovljivimi viri energije. To ne pomeni, da vsak trenutek Google poganja zgolj elektrika iz sončnih celic in vetrnic - to trenutno še ni mogoče. Za zdaj Googlov cilj pomeni le, da letno porabi toliko energije, kot je kupi iz obnovljivih virov.