V Veliki Britaniji bo letu 2016 sledilo 1984

Matej Huš

29. nov 2016 ob 19:17:36

Kontroverzni britanski zakon IPA (Investigatory Powers Act) je danes dobil še podpis monarha (royal assent), s čimer je uradno stopil v veljavo. Večina njegovih določb se bo začela uporabljati 1. januarja, ko bo prenehal veljati zakon DRIPA (Data Retention and Investigatory Powers Act 2014), ne pa vse, saj vzpostavitev nekaterih sistemov terja čas in dodatna testiranja.

Spomnimo, da zakon uvaja obvezno hrambo podatkov o internetni aktivnosti uporabnikov (internet connection record) za 12 mesecev, ki jo bodo izvajali kar ponudniki dostopa do interneta. Hkrati zakon legalizira vrsto prisluškovalnih in vohunskih tehnik nad državljani, o čemer smo že pisali.

S tem je uradno končano sprejemanje zakona, ki so ga prvikrat predstavili lani in je v postopku obravnave pritegnil obilico kritik civilne družbe in varuhov pravic do zasebnosti. V parlamentu so bili gluhi za opozorila, ki so jih izrekle organizacije za zaščito državljanskih pravic, nekateri parlamentarni odbori, Edward Snowden, Združeni narodi in celo multinacionalke.

Notranja ministrica Amber Rudd je dejala, da "je v času povečanih varnostnih groženj nujno, da imajo organi pregona in varnostno-obveščevalne službe pooblastila, z uporabo katerih lahko zavarujejo državljane", saj "internet teroristom ponuja nove priložnosti". Dodala je, da gre za "za vodilno zakonodajo na svetovnem področju, ker ponuja doslej nevideno transparentnost in zaščito zasebnosti". V Open Rights Group pravijo, da gre definitivno za vodilno zakonodajo, saj še nobena demokratična država ni sprejela zakonodaje, ki uvaja tako močan nadzor. V Liberty se strinjajo, da gre za vodilni zakon za vse svetovne tirane.

Nasprotniki zakona so množično podpisovali peticijo proti zakonu, kjer so nabrali več kot sto tisoč podpisov za razveljavitev zakon, a so se tega lotili prepozno. V skupini Liberty so dejali, da je danes žalosten dan za britansko demokracijo. Vseeno pa se bo morala vlada uradno odzvati na peticijo, ker jo je podpisalo dovolj ljudi, a ni pričakovati sprememb.