Microsoftu bržkone tudi evropska zelena luč za prevzem LinkedIna

Matej Huš

24. nov 2016 ob 21:51:42

Da bo Microsoft smel prevzeti LinkedIn, mora pridobiti tudi dovoljenje Evropske komisije, s katero ima burno preteklost glede spoštovanja protimonopolne zakonodaje. Evropska komisija bo o prevzemu odločila 6. decembra in uradno izjav ne daje, a neuradno naj bi Microsoftova zagotovila prejšnjega tedna zadostovala za pozitivno mnenje.

Microsoft zagotavlja, da bo tudi LinkedInovim konkurentom še vedno zagotavljal dostop do Outlooka (API) in podobnih storitev. Prav tako bodo sestavljavci računalnikov in drugih naprav še vedno imeli možnost nameščanja aplikacij za dostop do drugih poslovnih družbenih omrežij, ne da bi to kakorkoli vplivali na njihov odnos z Microsoftom. Konkurenca se je namreč zbala, da bo Microsoft zaradi prevladujočega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov iztisnil vso LinkedInovo konkurenco. Še posebej glasen je Salesforce, ki si je tudi prizadeval za prevzem LinkedIna, a ga je Microsoft premagal.

Microsoft po drugi strani Komisijo opozarja, da LinkedIn še zdaleč nima monopola in da prav Facebook postaja čedalje resnejši konkurent. Za LinkedIn, ki letno ustvari 3 milijarde dolarjev prihodkov, bodo odšteli 26 milijard dolarjev, kar bo največji Microsoftov prevzem doslej. Komisija lahko 6. decembra Microsoftu prevzem odobri, zavrne ali odredi podrobnejšo preiskavo; pričakuje se, da se bo zgodilo prvo, sploh ker so regulatorji v ZDA, Braziliji, Kanadi in Južni Afriki prevzem odobrili brez kakršnihkoli zavez.