Francoska policija zaprla What.cd

Matej Huš

18. nov 2016 ob 21:13:41

Včeraj je nehala delovati največja stran s torrenti glasbenih albumov What.cd, ki je zrasla na pogorišču, ki ga je za seboj pustil propad strani OiNK (2004-2007) leta 2007. V devetih letih se je What.cd razvil v največje internetno skladišče glasbe, kar je zelo motilo upravljavce avtorskih pravic. Na What.cd je bilo mogoče najti vse, od najnovejših albumov, največjih hitov do najbolj obskurnih skladb. Včeraj je What.cd postal nedostopen in na svojih spletnih straneh objavil skrivnostno sporočilo, da so pobrisali vse uporabniške podatke in da se vse v dogledni prihodnosti ne bodo vrnili. To je tako podžgalo ugibanja, da gre za posledico policijske racije, kar so danes v Franciji tudi potrdili.

SACEM (francoski SAZAS) je danes uradno potrdil, da je bila racija rezultat dvoletne preiskave, s katero so razbili stran, ki je povzročila vsaj 41 milijonov evrov škode ustvarjalcem glasbe. To je glede na siceršnje ocene obsega piratstva zelo nizka ocena in bi glede na devetletno delovanje strani utegnila celo držati. Kakorkoli, SACEM dodaja, da se bo boj zoper kršitelje avtorskih pravic nadaljeval. What.cd poudarja, da so uporabniški podatki varni pred organi pregona, kar očitno pomeni, da so bili shranjeni drugje oziroma pravočasno izbrisani. Francoska policija naj bi zasegla 12 strežnikov, ki so poganjali What.cd.

To pa ni edina tovrstna stran, ki je ta teden doživela žalosten konec. Skoraj istočasno sta umrli tudi stran s torrenti za igre Gazelle Games in zasebni tracker Del.ish. Ni še jasno, ali je konec njunega delovanja povezan z isto operacijo.