Microsoftove novosti: novi Windows 10, Surface Studio, Dial in Book

Matej Huš

26. okt 2016 ob 23:45:34

Microsoft je danes v New Yorku organiziral veliko tiskovno konferenco, na kateri je predstavil programske, strojne in storitvene novosti, ki se obetajo v prihajajočih tednih in mesecih. Začnimo z Windows 10 Creators Update, kakor se bo imenovala nova večja posodobitev Windows 10, ki bo izšla v začetku prihodnjega leta. Microsoft drži besedo in nadgradnja bo za vse uporabnike Windows 10 brezplačna.

V njej bo veliko prenovo doživel legendarni Slikar, ki se bo imenoval Slikar 3D in bo poenostavil ustvarjanje v 3D. Uporabniki bodo lahko posneli več fotografij in jih spremenil v 3D virtualni model, spremenili 2D doodle v 3D sliko, izvozili objekte iz Minecrafta in tiskali v 3D. Slikar 3D ostaja slikar v svojem smislu, torej gre za preprosto orodje z omejenim naborom funkcij, ki pa bo odslej razumelo še tretjo dimenzijo.

V isti koš sodijo naglavni kompleti Windows VR. Za 300 dolarjev bomo dobili (kdaj, še ni jasno) komplet, ki poganja isti Windows Holographic kakor HoloLens. Ker bo imel Windows VR notranje senzorje, za uporabo ne bomo potrebovali zunanjih kamer oziroma laserjev kot pri Oculus Riftu ali HTC Vive. Microsoftu so sodelovanje obljubili HP, Dell, Lenovo, Asus in Acer, a vse to so manjši igralci na tem področju. Zverine, kot so HTC, Sony in Samsung, za zdaj podpirajo druge ali lastne rešitve.

Windows People je nov del Windows 10, ki bo olajšal komunikacijo z ostalimi ljudmi. V orodni vrstici bodo naši prijatelji, tako da bomo lahko z njimi delili praktično vse, od dokumentov do posnetkov igranja iger ali sms-sporočil. Aplikacija za Xbox dobiva v novi verziji Windows 10 možnost pretočnega predvajanja v realnem času (live streaming). Podobno kot na Twitchu bo lahko s programom Game DVR vsakdo predvajal svojo igro, o kateri bodo prijatelji na Xbox Live takoj obveščeni.

Na strojnem področju ne moremo mimo novega Surface Studio, ki stane od 3000 dolarjev dalje. Gre za računalnik, ki ga sestavlja velik 28-palčni zaslon (4500 x 3000 točk) in pod njim majhna lična škatla z vso pametjo. Microsoft zaslon oglašuje kot najtanjši LCD na svetu in z 12,5 milimetra je res zelo tanek. Sicer ga poganja Intelov procesor šeste generacije (Core i5 ali i7), Nvidia GTX 980M (ali 965M), ima 8 GB (ali 16, 32 GB) pomnilnika, 1 ali 2 TB velik hibridni disk (SSD in klasika), stereo 2.1 in dve kameri. Microsoft s tem izdelkom odkrito konkurira Applu.

Zraven sodi še Surface Dial (100 dolarjev), ki je še najbolj podoben hokejskemu ploščku. Microsoft ga skrivnostno opisuje kot popolnoma nov način za interakcijo s tehnologijo in ustvarjanje na najbolj naraven način. Gre pač za brezžičen gumb, z vrtenjem katerega je mogoče postoriti marsikaj: nastavljati glasnost, svetilnost, premikati in povečevati objekte itd - odvisno od programa in nastavitev. Definitivno pa je laže gumb zavrteti za minimalno stopnjo kot loviti milimetre z miško.

In česa ni bilo? Novega Surface Booka. Dobili smo starega, ki pa ga je Microsoft malce prenovil in ozaljšal. Po novem ima nov procesor Intel Core i7, dvakrat zmogljivejšo grafiko in zmogljivejšo baterijo, ki naj bi načinu prenosnega računalnika (ne tablice) omogočala 16 ur dela. Stane 2400 dolarjev in bo na voljo od sredine novembra.