Evropska vesoljska agencija pristala na Marsu

Matej Huš

19. okt 2016 ob 18:23:07

Projekt Evropske vesoljske agencije (ESA) in ruskega Roscosmosa ExoMars je pravkar dosegel enega svojih vrhuncev, saj je plovilo Schiaparelli uspešno pristalo na Marsu! Schiaparelli je svojo pot začel 14. marca letos, ko so ga s Trace Gas Orbiterjem (TGO) na raketi Proton izstrelili proti Marsu. V nedeljo se je ločil od orbiterja in začel zadnji del poti.

Načrt je bil takle: na višini 11 kilometrov, ko je brzel s hitrostjo 1650 km/h, bi odprl padalo. Potem bi na višini dober kilometer odvrgel padala, sprednji in zadnji toplotni ščit. S potisniki bi začel uravnavati svojo hitrost in položaj, tako da bi se površine dotaknil s hitrostjo vsega nekaj kilometrov na uro - pravzaprav bi se mehko spuščal do kakšnih dveh metrov, potem pa bi nadzorovano telebnil na površje blizu ekvatorja.

Schiaparelli bo deloval le nekaj dni, saj nima niti sončnih celic niti radioizotopskega termičnega generatorja (RTG). Rusi so sicer sprva ponujali RTG, a so se zaradi zapletenih birokratskih postopkov ob izvozu na koncu odločili, da bo Schiaparelli imel le klasično baterijo - deloval bo, kolikor bo pač zmogel. Tej odločitvi v bran govori dejstvo, da je Schiaparelli v resnici neke vrste preizkusna misija za resnejši projekt, to bo rover, ki bo na Mars prispel leta 2020. Schiaparelli bo meril podnebne razmere.

Prve težave so se pojavile že ob pristanku, saj signala ni. Vseeno smo lahko prepričani, da je Schiaparelli sorazmerno varno pripotoval na površje, saj imajo podatke telemetrije. Ni pa še čisto jasno, kako in kam točno je pristal. TGO bo medtem krožil v orbiti približno 400 kilometrov nad površjem in analiziral atmosfero ter ugotavljal, od kod neki so sledovi metana.

Več bo znanega o usodi Schiaparellija v naslednjih urah, ko bo začel delovati s polno paro. Vsaj moral bi.

Za zdaj še vedno ni signala s Schiaparellija, več pa bo znanega jutri (četrtek).