Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Matej Huš

21. jul 2016 ob 07:53:29

Microsoft je včeraj predstavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2016, ki se je zaključilo konec junija. V minulih treh mesecih so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev prihodkov in 3,1 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z enakim obdobjem lani so prihodki sicer upadli za osem odstotkov, a so imeli lani v tem času dve milijardi dolarjev izgube, kar je bila posledica ponesrečenega nakupa Nokie in s tem povezanih prevrednotenj vrednosti navzdol. Tudi v zadnjem četrtletju so še imeli 1,1 milijarde dolarjev stroškov zaradi prestrukturiranja in odpuščanja v enoti za mobilne telefone Nokia.

V celotnem poslovnem letu 2016 je Microsoft ustvaril 16,8 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot leta 2015, kljub temu da so se prihodki skrčili za 10 odstotkov na 85 milijard dolarjev. Vse to je posledica Nokie - če to izvzamemo in upoštevamo še nekaj prilagoditev glede datumov in cen Windows 10, so rezultati zelo primerljivi. Lani je bilo tako prilagojenega prometa 93 milijard dolarjev, letos pa 92 milijard, medtem ko je dobiček ostal 28 milijard dolarjev.

Čeprav je lani in letos prodaja osebnih računalnikov upadala (tudi v zadnjem četrtletju je bil padec na svetovnem trgu 4,5-odstoten), mobilni trg pa je za Microsoft prava mala katastrofa (prihodki iz tega segmenta so v enem letu upadli za 71 odstotkov), podjetje še vedno odlično posluje. Zahvaliti se gre storitvam v oblaku, kjer je Microsoft močno prisoten. Prihodki od platforme Azure so se v zadnjem četrtletju podvojili, do leta 2018 pa pričakujejo iz tega naslova kar 20 milijard dolarjev. Office 365 prav tako odlično deluje, saj beleži 54-odstotno rast prihodkov od poslovnih in 19-odstotno rast prihodkov od domačih uporabnikov.