Izšel Applov iOS 10

Matej Huš

13. sep 2016 ob 19:42:14

Apple je po pričakovanjih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS 10, ki je brezplačno na voljo za vse lastnike iPhonov 5, iPod touch 6. generacije, iPad mini 2, iPad 4. generacije ter vseh novejših. Z malo predrznosti smemo zapisati, da z iOS 10 lastniki starejših iPhonov dobijo nov telefon, le da jim bo priključek za slušalke ostal. Novosti namreč ni malo.

O iOS 10 smo se na dolgo in široko razpisali že junija, ko ga je Apple na WWDC uradno napovedal. Gre za eno največjih nadgradenj iOS doslej, zato si še enkrat poglejmo, kaj je tako revolucionarnega. Kot je danes običaj, je revolucionarno predvsem pakiranje, saj iOS prinaša same že videne stvari, ki pa jih doslej v tej kombinaciji in na mobilnih napravah nismo imeli. Digitalna pomočnica Siri je prenovelja in pametnejša, saj lahko pokliče Uber, hitreje in bolje piše sporočila ali telovadi z nami. Siri odslej razume tudi druge aplikacije, ne le samo Applovih.

Univerzalno odložišče je izjemno dobrodošla novost, ker je končno mogoče kopirati in lepiti vsebino z mobilne naprave kar na Mac in nazaj. Telefon se odslej zbudi tudi, če ga dvignemo z mize, da lahko pogledamo obvestila brez tipkanja po zaslonu (a le na novejših telefonih). Obvestila so nasploh pametnejša, saj se je mogoče nanje odzivati, ne da bi aplikacijo zares odprli. Aplikacije so sicer precej prenovljene, dobrodošla pa je zlasti možnost odstranitve večine integriranih aplikacij. Grafični in ponekod tudi funkcionalni dodatek pa so dobile praktično vse - recimo sporočila imajo odslej kopico novih emojiev in podpirajo integracijo z aplikacijami tretjih proizvajalcev. Novosti so še v Music, Photos (prepoznavanje vsebin) in drugod.

Na Gizmodu so naredili zanimiv spisek majhnih (in tudi malo večjih) novosti, ki jih prinaša iOS 10. Z njim dejansko iPhone postane še bolj uporaben, kot je bil doslej. Ob tem omenimo, da iOS 10 zbira več podatkov o nas kot dosedanje verzije. Differential Privacy bo za začetek pomagala izboljšati QuickType in predlaganje smeškov, Lookup Hints in Notes, kar bo Apple lahko storil, če bo prejel čim več podatkov o uporabi telefona. V Cupertinu zagotavljajo, da se podatki dovolj anonimizirajo, da bojazni ni. Tehnologija je privzeto izključena.