Avgust najtoplejši mesec v zgodovini

Matej Huš

12. sep 2016 ob 22:17:13

Nadaljujejo se temperaturni rekordi, ki se letos vrstijo mesec za mesecem, zaradi katerih je leto 2016 doslej prepričljivo najtoplejše leto na Zemlji od začetka organiziranih meritev temperature ozračja. Po podatkih NASE je bil avgust 2016 najtoplejši avgust v zadnjih 136 letih, odkar imamo zanesljive podatke o temperaturi na Zemlji.

Od doslej rekordnega avgusta 2014 je bil toplejši za 0,16 °C, od dolgoletnega povprečja 1951-1980 pa za 0,98 °C. Običajno je najtoplejši mesec na Zemlji julij, ko je poletje na severni poluti, kjer je manj vode in več kopnega, na vrhuncu, a je letos avgust z njim izenačen. To z drugimi besedami pomeni tudi, da sta bila letošnja julija in avgust najtoplejša meseca med vsemi. Rekordno topli meseci se vrstijo že skoraj polno leto, saj je bil od lanskega oktobra prav vsak mesec najtoplejši med istimi meseci v merjeni zgodovini. NOAA, ki podatke pridobiva nekoliko drugače, beleži rekordno tople mesece celo že 15 mesecev zapovrstjo.

K zelo vročemu letu 2015/2016 prispeva več pojavov, med katerimi je dolgoročno najbolj problematična raven ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov v ozračju, kratkoročno pa je učinek še okrepil El Niño. V NASI opozarjajo, da je učinek toplogrednih plinov že bistveno večji od osilacije El Niño/La Niña. Če bo šlo tako naprej - in vse kaže, da bo - bo leto 2016 postalo najbolj vroče leto, s čimer bo z vrha izrinilo leto 2015, ki je bilo prehitelo leto 2014.

V NASI poudarjajo, da so mesečne primerjave precej občutljive na variacije, zato nekaj desetink stopinje velika nihanja med istimi meseci v različnih letih niso razlog za skrb. Trend, ki traja že celo leto, pa ni naključje in kaže, da se Zemlja segreva. To je prepričalo celo največja onesnaževalca (merjeno po izpustih CO2) - ZDA in Kitajsko - da sta podpisala pariški podnebni sporazum.